Májusi programajánló

A tavasz utolsó hónapja, amikor az összes szabadtéri hely kinyit, lassan beindul a strandszezon, jönnek a fesztiválok, a kültéri sütés-főzés, kiülős beszélgetések, nagy kirándulások, kerékpártúrák. Nagy Szezonnyitó Programmustra az itthon.hu-n!

A május idén háromnapos hétvégével indít, amikor országszerte majálisokba fogunk botlani. A fesztiválhelyszínek, fürdők, városi főterek mind megrendezik a maguk hónapköszöntőjét. Választhatunk vizes, családi, motoros, gasztro és még tucatnyi már tematikájú majálisokkal.

Az összes május 1-jei hétvégén elérhető programot itt listáztuk.

Kettőt emelnénk csak ki, méghozzá a budapesti Nagy Futamot, ahol harmadszor száguldoznak Formula–1-es autók a belvárosban; valamint a grandiózus Székely Fesztivált, a Millenárison.

Idén sem marad el a Nyitott Balaton rendezvénysorozat. Május 1-11 között ismét rengeteg aktív programmal és kedvezménnyel várják a Balaton köré az utazókat.

Május 7-én és 9-én Jazztavasz várja az igényes zene kedvelőit, a Művészetek Palotájában. Fellépnek: Harcsa Veronika, a Lisa Simone Quartet, Gregory Porter és a Modern Art Orcehstra.

Ugyanezen a hétvégén, a fővárosban négy izgalmas rendezvény is lesz: X. Budapesti Pálinkafesztivál a belvárosban (7-10.), Food Truck Show (7-10.) a Dürer Piknik Parkban, ahol megválasztják majd az év Food Truckját is, valamint megtudhatjuk, merre tart a mozgó ételárusok világa. Ezek mellett lesz még Kenyér- és Péksütemény Fesztivál (9-10.) a Budai várban és Rosalia 2015 rozé- és pezsgőfesztivál a Gesztenyés kertben.

<< ÚTI TIPP: 9 MÁJUSI TÚRA A HORTOBÁGYON >>

Azok számára, akik valami könnyedebb családi programot keresnek, irány Sümeg, ahol 9-én részesi lehetünk az I. Sümegi Gesztenyevirág Fesztiválnak. A tavasz ünneplése az Érsekkertben.

Május 15-17-ig Kastélyszállodák hétvégéje lesz, amikor is mindenki előtt megnyílnak a kastélyszállók kapui. Kedvezményes éjszakák és voucher-vásár, valamint ingyenes, vezetett kastélytúrák országszerte.

Győrszentivánon ezalatt Retro fesztivált rendeznek (15-17.), időutazással a '80-as, '90-es évekbe. A régi időket olyan zenekarok varázsolják vissza, mint a Boney M, a Rednex, a Kozmix, valamint Dj Dominique, Halász Judit, Zoltán Erika, Korda György.

Május 15-én kezdődik és egészen 25-ig tart a Szeged Napja Ünnepségsorozat, aminek fő elemei a XXI. Szegedi Borfesztivál, a Klauzál téri Gasztroudvar, a Dugonics téri Kincs tér és a Hídivásár, ami 2015-ben három napos lesz.

16-án, szombaton Balatonfüreden Vitorlabontó ünnepség lesz, ami a balatoni idegenforgalmi és hajózási szezon hivatalos nyitóünnepsége, sok jó kulturális programmal a Kisfaludy színpadon.

Visszatérve kicsit a retróra, május 19-én, a budapesti Papp László Sportarénában fellép a Roxette.

A csúcsgasztronómia fesztiválja, a Gourmet Fesztivál idén május 21-24-ig lesz, megszokott helyén, a Millenárison. Egy helyen, egy időben találkozhatunk a legjobb hazai éttermekkel, borászatokkal, gourmet boltokkal és kóstolhatunk a legmenőbb ételekből és italokból.

<< ÚTI TIPP: LEGJOBB KISTAVAS ÚTICÉLOK MAGYARORSZÁGON! >>

Kultúrában sem lesz hiány májusban. 21-25-ig például Balatonfüredre érdemes ellátogatni, a XIII. Balatonfüredi Művészeti Fesztiválra, ahol színházi előadások, koncertek és mesejátékok várnak ránk, több helyszínen.

Május 23-án, Hortobágyon Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó. A név magáért beszél, az esemény remek alkalom, hogy megismerjük hazánk egyik legősibb mesterségét, méghozzá autentikus környezetben.

Az Eger melletti Bolyki völgyben, május 28-tól 30-ig Feszt!Eger, aminek része egy országos tehetségkutató verseny, a környék pincéinek látogatása, valamint a koncertek: Tankcsapda, Péterffy Bori, Irie Maffia, Quimby, Kiscsillag, Road.

Május 30-31-ig a Dunakanyar egyik legszebb részén találjuk a 17. Tahitótfalui Eperfesztivált. Eprek és minden, ami belőlük készül kóstolásra, vásárlásra, gyönyörködésre.

Ne felejtsétek, hogy a 2013-as SZÉP-kártya kereteket május 31-ig el kell költeni, különben elvesznek.