Legjobb szeptemberi programok

Az ősz elsősorban a gasztronómiáról, a jó borokról és a szüreti mulatságokról fog szólni, de azért akad másfajta program is. Összegyűjtöttük a legjobbakat, amik közül mindenki fog találni kedveset, érdekeset, izgalmasat.

Az első hétvégén rögtön komoly dilemmába ütközünk, hogy az Őszi Etyeki Piknikre menjünk (5-6.), ahol pincetúra, borkóstolók, főzőversenyek és bringatúra vár minket, vagy vessük bele magunkat Budapestbe, ahol az Olof Palme sétányon Főzdefeszt és Street Food Market (4-6.) lesz kézműves sördömpinggel és az utcai gyorsétel készítők legjavával. Egy kőhajításnyira onnan, az Erzsébet téren ezalatt Libamájfesztivállal (4-6.) készülnek, ahol mindent megkóstolhatunk, ami a világbajok hazai libamájból csak készíthető.

Akik inkább kulturális programot szeretnének, szintén 4-6-ig lesz az idei Zsolnay Fesztivál is, Pécsett. Képzőművészeti kiállítások, jazzkoncertek, színházi és irodalmi előadások, kortárs zene, táncműsorok és sok egyéb érdekes program várja a látogatókat.

Szeptember 5-re akad még egy különlegesség is, a Solymári Chili Fesztivál, ahol egy napra összegyűlnek a magyar chili-termesztők és chili-kedvelők. A program erős, úgyhogy szem nem marad majd szárazon.

TIPPEK ŐSZRE: Így kezdjünk bele a túrázásba és a terepfutásba

A halas ételek szerelmeseinek Szegedre érdemes utazni, ahol 4-6-ig rendezik meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. A halak és bográcsok mellett koncertek, katonai bemutató, táncelőadások és tűzijáték is lesz majd.

Szeptember 9-én kezdődik az ország egyik legnagyobb és legjobb boros rendezvénye, a Budavári Borfesztivál. A magyar és külföldi borokat a legjobb fővárosi panorámával és népzenei koncertekkel élvezhetjük 13-áig.

A XI. Fehérvári Lecsófőző Vigasság 12-től 13-ig tart majd a székesfehérvári Várkörúton. Bárki jelentkezhet, hogy megfőzze élete legjobb lecsóját és megnyerje a Sipi Emlékkupát. Választanak majd lecsókirályt és lecsókirálynőt, valamint számtalan kísérőprogram várja azokat, akik nem főznek.

TIPPEK ŐSZRE: Nagy hazai vízitúra ajánló

Az édességek kedvelői a 18-20-ai hétvégére tegyék szabaddá magukat. Ekkor lesz ugyanis a Budai várban az Édes Napok, az ország legnagyobb édességfesztiválja és édesipari szakmai seregszemléje. Ennyi édesség egy helyen nincs máshol.

Szeptember 19-én Színházak Éjszakája, egy este, amikor egyetlen karszalaggal 26 színházba, összesen 64 helyszínre léphetünk be Budapesten. Részletes programot szeptember 1-jére ígértek a szervezők.

Szeptember 23-27. között Budapesten gyűlik össze az agrárium színe-java, az ország legnagyobb és legelismertebb mezőgazdasági seregszemléjén, az OMÉK-on. Állatbemutatók, kulturális, szórakoztató és kézműves programok, gépbemutatók, kertészeti vásár, őshonos állatpark és hazai gasztronómia minden mennyiségben.

A meseszép Őrség legnépszerűbb gasztrofesztiválja, az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál (25-26.) idén a tizenkettedik születésnapját ünnepelheti. A népi játékok és művészeti bemutatók forgatagában megismerkedhetünk a tök helyi kultuszával, megmérettethetjük magunka néhány humoros vetélkedőn. A különös tökfaragványok és fantáziateremtmények megtekintése után, mi is megkóstolhatjuk a tökből készült ételspecialitásokat.