Szép szeptember lesz!

Megérkezett az ősz és vele rengeteg jó program. A nyári pihenés után szeptemberben a hazai és nemzetközi gasztronómiában kalandozhatunk, és persze borfesztiválból is akad mindenfelé egy-két nagyon jó.

A hónapot egyértelműen a gasztronómiai rendezvények utalják, de azért lesz itt más vidámság is. Az őszt elsőként a Zsidó Nyári Fesztivál köszönti Budapesten, ami már augusztus 31-én elkezdődik, hogy egészen szeptember 7-ig dübörögjön ennek a színes és gazdag kultúrának az ünnepe.

De éppannyira érdemes ellátogatni Salgótarjánba is, ahol az első hétvége legérdekesebb rendezvényét tartják, a Salgótarjáni Bányarém Fesztivált. Az esemény elsősorban a bányászati hagyományokról szól, de sok más vidámságot is ígér a látogatóinak.

Szeptember 4-7-ig Miskolc és Budapest csap össze a fesztiválozni vágyókért. Előbbi sörfesztivállal és koncertekkel, míg a főváros inkább ételekkel és kulturális programokkal csábít. Részletek a linken:

TOP 10 GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL SZEPTEMBERBEN

Érdemes lesz felkeresni a Balaton is, mert körbeveszik a tavat a jobbnál jobb rendezvények. 5-7-ig Harcsafesztivál lesz Fonyódon, 6-9-ig Nemzetközi Verkli Fesztivál Keszthelyen svájci, német, osztrák, lengyel és magyar résztvevőkkel, kirakodó vásárral, ételekkel, italokkal. Tihanyban 11-14-ig, Badacsonyban 12-14-ig, Balatonfüreden pedig 27-29-ig tartják az idei szüreti fesztivált.

Szeptember 7-ig lehet még látogatni a Budapesti Nyári Fesztivál előadásait. Szintén a fővárosban, idén 10-14-ig lesz a legrangosabb hazai boros rendezvény, a Budavári Borfesztivál 200 borász részvételével.

A szeptemberről sokaknak a Vecsési Káposztafesztivál ugrik be, mivel az is ilyenkor van. Idén már tizennegyedszer rendezik a káposztás ételek, felvonulás, kirakodóvásár, rekordkísérlet, főzőversenyek kavalkádját 21-én, Vecsésen.

A fertődi Esterházy-kastélyban 28-ig tartanak az Eszterházi vígasságok hangversenyekkel, színházi előadásokkal, szimfonikus- és jazzkoncertekkel.

ÖSSZES GASZTROPROGRAM ORSZÁGSZERTE ITT!

Kicsit más módon is közelíthetünk a borokhoz, ha ellátogatunk Villányba szeptember 26. és 28. között, a XVIII. Európai Bordalfesztiválra. Hazai és nemzetközi kórusok és népzenekarok gondoskodnak a jó hangulatról a vidék legjobb borai és étkei mellé.

Ugyanezen a hétvégén tartják (ezért nehéz lesz a választás), Őriszentpéter és környékén, az éves Őrségi Tökfesztivál, ahol mindent megtudhatsz a tökről, megkóstolhatod a legjobb tökből készült ételeket, és részt vehetsz tökös vetélkedőkön.

Véget értek az Év Utazója kalandjai is. Érdemes átnézni a videóit és blogbejegyzéseit ötletekért, úti tippekért az őszre vagy épp jövő nyárra.