Farsangi bálok, ételek és téli móka februárban

Három erős pillérre támaszkodhatunk februárban: számtalan gasztronómiai és farsangi fesztivál, valamint a kulturális programok. Ettől függetlenül bátran ajánljuk a szabad ég alatti mókázást – mehetünk síelni, szánkózni és túrázni is! Jeles napok között lesz Bálint-nap és Torkos Csütörtök is.

Február a farsang és a téltemetés hónapja, s az ehhez kapcsolódó végtelen mennyiségű fantasztikus étellel, helyi szokásokkal, bálokkal, eseményekkel együtt nagyon jó terepet jelent ahhoz, hogy túllépjünk kicsit az alapvetően szürke téli városi környezeten. Úgyhogy nincs is más dolgunk, mint felkeresni ezekből néhányat.

Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik hó elején, február 5-7. között Kaposváron a Dorottya Farsangi Napok. TIPP!  Kaposvár akadálymentes város
Február 7-én a Balatonnál lesz az V. Tapolcai Téltemető és III. Töpörtyűsütő verseny, úgyhogy egy füst alatt betérhetünk a tavasbarlangba és a tavaly épült, nagyon izgalmas látogatóközpontba is.  

Az év minden bizonnyal legnagyobb tél búcsúzatója a mohácsi busójárás lesz: a teljes programot és érdekességeket itt gyűjtöttük össze.

Nincs farsang fánk nélkül, így mindjárt három jó fánkfesztivált is tudunk ajánlani. Február 5-én hagyományos göcsei farsangi fánkot kóstolhatunk Zalaegerszegen, ahol a Fánky Fesztiválon a szalagos fánk és a funky zene fog találkozni. Február 6-ra pedig két fánkos fesztivált is bejegyeztek: Nagykanizsán - itt az Országos Fánkfesztivál lesz - és Pilisszentereszten

Itt írtunk bővebben a fánkfesztiválokról és Miskolci Kocsonyafarsangról is, hiszen a kocsonya legalább annyira farsangi étel.  

Február 11-én Torkos Csütörtököt tartunk! Országszerte az akcióhoz csatlakozó vendéglátóhelyeken 50% kedvezménnyel lehet fogyasztani az ételek és alkoholmentes italok kínálatából. 

Bőven benne járunk a disznótoros rendezvények szezonjában. A fővárosban az évi rendes Mangalica Fesztivál hó közepén, a Kossuth téren zajlik majd, Hagyományos Hajdúsági Disznótor lesz Hajdúböszörményen február 2-án, február 6-án pedig az Ajaki Farsangi Disznótoroson vagy Baján, a tradicionális hurka és kolbászfesztiválon vehetünk rész.


KÉP -  Kevi Böllértalálkozó @Árvai Attila - mutedesign.hu 

A professzionális disznótorok kedvelőinek a Kevi Böllértalálkozót ajánljuk Túrkevén, február 12-13. között.  Wellness-ezéssel, túrázással és jó egri borral kombinálva ajánljuk az Egerszalóki Toros Boros fesztivált február 20-án. Székesfehérváron Toros Pálinkafesztivált rendeznek vetélkedőkkel és jópofa játékokkal. Lesz hó végén egy családias Hurkafesztivál Tardon, ahol frissen sült, házias hurkákból és szalonnákból, forralt borból csemegézhetünk február 27-én.   


KÉP -  Kevi Böllértalálkozó @Árvai Attila - mutedesign.hu 

Izgalmasnak ígérkezik Veszprémben a Vad Napok a Malomkert Sörözőben, ahol a Bakony kínálta vadhúsokból készült ételeket kóstolhatunk február 11-12. között. A  Millenárison rendezett Halfesztivál február 12-13-14-én biztos a hónap legjobban várt gasztroeseményei közé tartozik, a blogon összegyűjtöttük a legnagyobbakat: 

NAGY FEBRUÁRI GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁLOK  

Túl az evésen-iváson menjünk most ki a szabadba! Február elején, amennyiben lesz hó, úgy mindenképpen nézzünk el a Zemplénbe a Snow Show 2016-ra. Nem csak síelőként jó program egy hazai sípálya! A Zemplén Kalandparkban például lehet korizni, hófánkozni, bobozni is. Télen is működik az átcsúszópálya és sok helyen szánkópályákkal is megörvendeztetnek az üzemeltetők.

Itt írtunk a legjobb hazai sípályákról!

Jó hír, hogy teljesen megújult az Országos Kékkör, felfrissültek az útvonalak, új turistaházak, kilátók is épültek. Nincs más dolgunk, mint túrázni, amihez itt össze is állítottunk 52 túrát 52 hétvégére. 

TÚRÁZZUNK TÉLEN IS

Kulturális programokban sem lesz hiány! Már látogatható az év nagy durranása, az Űrkiállítás a Millenárison, ahol az űrutazás számos érdekes relikviája mellett kipróbálhatjuk az űrhajóvezetést is egy szimulátor segítségével.

AZ ÉV kihagyhatatlan 8 KIÁLLÍTÁSÁT itt gyűjtöttük össze

Február 6-án Győrbe is érdemes lesz ellátogatni, hiszen kosztümös-beöltözős Barokk Bált rendeznek sok érdekes programmal, mint barokk frizura bemutató, portrérajzolás, lesz barokk tánciskola és természetesen egy igazi barokk vacsora, majd az össztánc adja meg a bál koronáját.   Február 20-án vegyük Szeged felé az irány, ahol a Télbúcsúztató fesztiválon bekapcsolódhatunk a farsangi forgatagba is.

Február 14-én, aki tartja ezt az ünnepet, annak a Bálint-nap nagyon kedves programokat tud ajánlani. Noszvajon például Szerelem-hétvége lesz, és romantikus kisvasutazást is ígérnek Lillafüreden. Éppen ezen a napon Keszthelyen is ajánlunk egy nagyon kellemes programot, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete ugyanis megrendezi szokásos farsangi karneválját.  A farsangi álarcos menet a kastély parkjából indul és útközben számos izgalmas programmal bővül majd.  Még mindig a Balaton: Balatonszárszón Bálint-napi csokiműhely lesz.

A legjobb Bálint-napi tippeket itt gyűjtöttük össze