Júliusi programajánló

Nyár, strandok, fesztiválok – röviden ez jellemzi a júliust, de kicsit részletezve lesz azért aktív program, kultúra és sportesemény is. Plusz néhány különlegesség.

Június végén indul a levendulavirágzás, és július közepéig tart. Érdemes felkeresni hazánk két nagy levendulatermő helye közül valamelyiket egy kis virágillatért, levendulás termékekért. Tihanyban a Szedd magad! akció július 5-ig tart, míg Pannonhalmán a Levendula Hetek július 12-ig.

A hónapot igazán a Volt fesztivál indítja be (1-4.) a soproni Lővérekben, nemzetközi előadókkal és vendégsereggel. A Magyar Turizmus Zrt. is ott lesz, többek között egy szabaduló szobás játékkal!

Szintén az első hétvégén lesz egy teljesen másféle rendezvény is (2-5.) Siófokon, a Samsara jógafesztivál, ami a Volttal ellentétben lágy zenékről, testkultúráról és lelki nyugalomról fog szólni.

ÚJDONSÁGOK, AMIKET IDÉN NYÁRON KELL FELFEDEZNI!

Aki fesztiválok helyett vizes programra vágyik vagy csak vízparti látványosságra, Balatonfüredre figyeljen. Július 2-5-ig rajtol a 47. Kékszalag Nemzetközi Vitorlásverseny, ahová idén 600 hajót várnak a szervezők.

Aki különleges zenei élményre vágyik, de nem fesztiválkörnyezetben, nézze meg Marcus Millert 5-én a Budapest Parkban!

Az idei Szegedi Szabadtéri Játékok 3-án, pénteken indul, és augusztus 21-ig kínál majd különféle kulturális programokat, például olyan közkedvelt színpadi produkciókat, mint a Mamma Mia!, az Abigél, Az álarcosbál vagy a Tévedések vígjátéka.

Július 8-12-ig Balaton Sound Zamárdiban. Nem kell bemutatni. Nemzetközi fellépők, Balaton-part, buli kifulladásig Tiestoval, Hardwellel, Faithless-szel, Ludacris-szel, Afrojack-kel, és sok más elektronikus slágergyárossal.

Balaton Sound. Fotó: Csudai Sándor / sziget.hu

A Bajai Halfőző Fesztivál ugyanezen a hétvégén lesz (9-12.), de jó magyar halászlevet csak itt kóstolhatunk, a Soundon nem.

Július 10-én kezdődik a Tihanyi Szabadtéri Játékok, a Bujtor István Szabadtéri Színházban, a Belső-tó partján. Előadásai augusztus 29-ig minden pénteken és szombaton láthatók majd.

10-12-ig lesz a Nemzetközi Kocsitoló Fesztivál Kocs községében. Igazi hungarikum ez a verseny, ami idén kiegészül egy kocsiépítő versennyel is.

Szintén 10-én indul a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, és 12-ig tart. A középkort idéző hétvége felejthetetlen program lovagi tornákkal, solymászokkal, táncbemutatókkal, autentikus ételekkel és rengeteg gyerekprogrammal.

Július 12-én ismét Balatonfüred, ott pedig XXI. Öbölátúszás 10:00-16:00-ig.

Idén ismét lesz EFOTT Fesztivál Velencén (14-19.), valamint a kicsit komolyabb, elsősorban jazzes vonalon mozgó VeszprémFeszt (15-19.), ahol többek között a legendás Kool & the Gang és Dee Dee Bridgewater is fellépnek majd.

Ha már jazz, akkor izgalmas program lesz még a XXIV. Gyulai Vár Jazz Fesztivál is, a gyulai várban, július 18-án, szombaton, ahol szinte a teljes magyar jazz-élvonal jelen lesz.

A Budapesti Nyári Fesztivál az egész hónapot felöleli, hiszen júniusban kezdődött és csak augusztusban lesz vége. A Margitszigetre is érdemes lesz kimenni, mert sok jó előadás lesz a hónapban.

A kalandparkokat is érdemes felkeresni a nyáron. (Ez például a Sobri Jóska Kalandpark)

Július 22-26-ig lesz idén a debreceni Campus Fesztivál, a Nagyerdei Stadion melletti területen. Itt lép majd fel Caro Emerald, Ákos, a Tankcsapda és Wilkinson, sok más hazai és nemzetközi sztár mellett.

A sok fesztivál között akad azért másfajta élmény is (bár nem kevésbé hangos). Július 24-26-ig nézhetjük, szurkolhatjuk végig az idei Formula-1 Magyar Nagydíjat, ami sorban a 30. lesz.

24-én kezdődik és egészen augusztus 2-ig tart a Művészetek Völgye Fesztivál. Az összművészeti eseménysorozaton mindent megtalálunk a stand-uptól a könnyűzenén át a komolyzenéig.

2015-ben a 190. Anna-bált rendezik meg Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben, július 25-én, de a bál kísérőrendezvénye, a III. Anna Fesztivál 21-26-ig kínál különféle programokat a Kisfaludy színpad és a Gyógy tér környékén.

A hónapot a FeZeN zárja, a Székesfehérvári Zenei Napok, ami július 29-én kezdődik és augusztus 1-jéig tart. A program főként a rockzenére fókuszál, illetve a manapság legnépszerűbb hazai előadókra. Idén is lesz tehetségkutató, karaoke és dumaszínház is.

Két esemény között pedig együnk sok magyar dinnyét!