Decemberi programajánló

Bármily hihetetlen, de ismét itt az év vége. Mielőtt azonban elbúcsúztatnánk 2015-öt, nagyon sok programot kínál nekünk a December is a mesés adventi vásárok és a karácsonyi ünnepek mellett.

Az év utolsó hónapjának nagy részét természetesen az adventi vásárok és a karácsonyi rendezvények foglalják el. A legtöbb adventi vásár egész decemberben nyitva van (mint például a három legnagyobb fővárosi vásár), míg mások csak szenteste előtti hetekben, és akadnak pár napos vásárok. Bármelyiket is látogatjuk meg finom illatokra, karácsonyi hangulatra, remek koncertekre és gyerekprogramokra számíthatunk. Az ország legjobb adventi rendezvényei:

X. Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár, Gyenesdiás
(December 12-13.)
Érdekesség: mézeskalács házikó verseny, halászlékóstolás, 12-én téli madáretetési tanácsadás

XV. Adventi Kastélynapok, Gödöllő
(December 5-6. és 12-13.)
Érdekesség: családi programok, kézműves foglalkozások, koncertek a programok között.

Adventi hétvégék a Skanzenben, Szentendre
(December 5-6. és 12-13.)
Érdekesség: 12-13-án karácsonyfadísz készítés és lucázás lesz.

Adventtől Vízkeresztig, Szentendre
(November 28. – Január 10.)
Érdekesség: december 13-án az English Center amatőr kórusa angol karácsonyi dalokból ad koncertet.

Nemzetközi Betlehemes Találkozó, Debrecen
(December 12-13.)
Érdekesség: a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek ünnepköri játékai

Ezek mellett minden nagyobb város megrendezi a saját adventi vásárát, több helyen műjégpályával, koncertekkel, gyerekprogramokkal.

Az Aquincumi Múzeumban december 6-án Saturnalia címmel a karácsony kialakulását ismerhetjük meg gyerekmeséken, régi zenéken és játékokon keresztül. Ugyanezen a napon Veszprémben Mikulás Rally-t rendeznek.

A Tisza-tavi Ökocentrumban is lesz Mikulás nap, ahová pónilóval érkezik a Mikulás, és mesejátékkal, ajándékkal kedveskedik. Ha már a Tisza-tónál járunk a Szabics-kikötőből különleges téli csónaktúrákra is érdemes jelentkezni.

Miskolc és Lillafüred között december 16-ig jár a Diósgyőri Mikulásvonat.

A Gödöllői Királyi Kastélyban 28-án Erzsébet Királyné Karácsonyai címmel ismét családi nappal várják Sisi ünnepei és a régi karácsonyok történetei iránt érdeklődőket.

A Flóra Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállításért a Dél-Alföldre kell utaznunk, december 4. és 6. között, ahol a Városi Sportcsarnokban virág és dísznövényvásár, mesterségek bemutatója, kötészeti bemutatók, képzőművészeti- és fazekas bemutatók várnak minket.

December 5-6-ig Zalaegerszegen a Kárpát-medencei Mézfesztivál is izgalmasnak ígérkezik, ahol a régió minden szegletéből kóstolhatunk mézeket.

Az Országos Kádár Ferenc népdal-néptánc és népzenei verseny december 5-6-án, Dévaványán várja majd a népművészeti ritmusok iránt érdeklődőket.

Mézfesztivált Gyulán is rendeznek VIII. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál néven, december 11-13-án, a Városi Sportcsarnokban.

A hónap végét a 100 tagú cigányzenekar koncertje dobja fel. Zene-Bor című koncertjüket a Budapesti Kongresszusi Központban adják, és a legnépszerűbb sláger művekre számíthatunk.