Októberi programajánló

Az októberben van valami különleges – azon túl, hogy az őszi hónapok legszebbike, amikor még nincs hó, kellemes az idő a túrázáshoz és a szabadtéri rendezvényekhez, de már nincs túl meleg és egy napfelkeltéért sem kell hajnalban ébredni –, ugyanis annyi jó program lesz országszerte, hogy alig győztük kiválogatni a legjobbakat.

Október első hétvégéjén rögtön 7 (+2 a cikk végén) izgalmas rendezvény közül választhatunk programot. A budapesti Ötvenhatosok terén bajor mintára Oktoberfest lesz széles nemzetközi sörkínálattal, sörkorcsolyákkal, koncertekkel.

3-án, szombaton Magyar Szürke-barátok Találkozója a hortobágyi Vásártéren. A hagyományörző eseményen kézművesek, népdalkörök, főzőversenyek, érmelléki és badacsonyi borok, stand-up comedy, koncertek és néptáncegyüttesek várják a vendégeket, este pedig pásztortűz is lesz. 3-4-ig pedig Állatok világnapja a Hortobágyi Vadasparkban. A nemzeti park munkatársai ingyenes szakvezetést, vetítést biztosítanak a Hortobágyi Vadaspark látogatói számára.

A borkedvelők sem maradnak rendezvény nélkül. Október 2-4-ig látogathatjuk meg az idei Vörösbor Fesztivált Villányban. A lovasok, hintók, borrendek, tánccsoportok, zenekarok, kórusok színes kavalkádja, mind a vörösborok igéjét hirdetik.

Aki se bort, sem sört nem szeretne kóstolni, még mindig lesz hova menni. A Budai várban ugyanis IX. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál (2-4.) várja őket szeretettel, koncertekkel, a legjobb hazai pálinkákkal, sajtokkal és méltán híres magyar kolbász-specialitásokkal. Vendégpárlat a gin.

Október 2-án kezdődik a CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az idén 24 éves őszi kulturális seregszemle 17 napon át több mint 40 helyszínen, 180 programmal várja a kortárs és progresszív művészet rajongóit.

Egy igazi különlegesség is lesz ezen a hétvégén. Szegeden rendezik meg a 10. Fool Moon Nemzetközi Acappella Fesztivált (1-3.), ahol a legjobb hazai és neves külföldi vokálegyüttesek mutatják meg egymásnak és a nagyközönségnek, ki, hogyan, és mekkora zenei élményt tud nyújtani hangszerek nélkül.

A XVI. Veszprémi Játékok – Nemzetközi Összművészeti Verseny és Fesztivál október 7. napján kezdődik és 12-ig tart, a királynék városának több helyszínén.

Október 8. és 11. között lesz az idei Art Market Budapesten. A nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár a millenárison várja az érdeklődőket, a műkedvelőket, a műgyűjtőket és a kiállítókat.

A fővárosi Városligetben október 9-től 11-ig Kürtőskalács Fesztivál lesz. A Vajdahunyad várát belengi a vanília, a fahéj és a kakaó illata, gyermekzenekarok zenélnek, lesz rajzverseny, mesemondás, bohócok és bűvészek, valamint Guinness rekord kísérlet.

Ugyancsak október második hétvégéjére esik a XVII. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál (9-11.), amit a Gödöllői Királyi Kastély felújított Lovardájában rendeznek meg. A patinás helyszínre neves, nemzetközi művészek hozzák el a legszebb hárfadallamokat.

Október 9. és 11. között a Siófoki Halfesztivál az a hely, ahol minden balatoni halas ételt meg tudunk kóstolni a pontytöpörtyűtől a klasszikus magyar hekkig. A gasztronómiai kínálat azonban nem áll meg itt, hiszen a környékbeli pálinkák és fröccsök sem hiányozhatnak a halak mellől.

Ha már Balaton, nem mehetünk el szó nélkül az Őszi Nyitott Balaton rendezvénysorozat mellett, ami számtalan izgalmas élményt és rendkívüli kedvezményt kínál az őszi Balaton körül. Október 5-ig élhetünk vele.

A Magyar Fürdőkultúra Napját minden év októberének második szombatján ünnepeljük, mely az idei évben október 10-re esik. Ez alkalomból az ország fürdői kedvezményekkel, hosszabb nyitva tartással, szaunaszeánszokkal és különleges programokkal készülnek, mindegyik egyéni módon.

Október 11-én, vasárnap a 30. SPAR Budapest Marathon várja a futni vágyókat. A mozgás mellett az esemény hatalmas közösségi élmény is, hiszen évente több mint 20.000 futót regisztráltak ezekre a versenyekre, köztük több ezer külföldi futót.

Az autósport rajongóit október 16. és 18. között várja a 49. Mecsek Rallye, ahol Nemzetközi, Historic Európa bajnoki és Magyar Bajnoki futam is lesz.

Ugyanezen a hétvégén, Budapesten Disznótoros és Kolbászfesztivál csalogat a Magyar Vasúttörténeti Park (16-18.). Egy helyen mindent megtudhatunk a disznóvágás és feldolgozás rejtelmeiről, de lesz mellette több családi program, kolbászgyúrás, veterán traktor és gép bemutatók, vasúti kocsi kiállítás, gőzmozdony kiállítás, oldtimerek és rengeteg zenei program 3 színpadon.

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát, és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e az Egri Vár Napja. Ezen a napon idén is ünnepel a vár. Múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal, haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházak, szakmai programokkal emlékeznek a hősökre.

Október 18-án vasárnap Vendel-napi búcsú várja a látogatókat közelről és távolról Magyarlukafán. A búcsú része az országos kirakodóvásár, az ünneplés, valamint a népi- és gyerekműsorok is.

A hónapban több kolbászos rendezvény is lesz, de kétségkívül a Csabai Kolbászfesztivál rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal. Október 22. és 25. között Szegeden ünnepelhetjük a 2013-ban hungarikummá lett csabai kolbászt és az abból készülő megannyi finomságot.

Ősszel vonulnak a darvak, ami az év egyik leglátványosabb természeti jelensége. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar október 23-25-ig várja az érdeklődőket egy Darufesztivállal, ahol olyan programok is lesznek, mint darutúrák, daruolimpia gyerekeknek, darukonyha receptverseny, daru-expo, gyógynövény bemutató, autentikus bográcsos ételek és ismeretterjesztő előadások. A Tisza-tónál is megfigyelhető a jelenség, ott október 10-11-én, a Tisza-tavi Ökocentrumban lesz a Daruvonulás Hétvégéje.

Kőszegre egész évben érdemes ellátogatni, de október 24. és 25. között Orsolya-napi vásár is lesz a Natúrpark ízeivel a középpontban, úgymint: mézeskalács, helyi borok, kürtőskalács és méz. De lesz sütemény- és lekvárverseny, valamint koncertek és kirakodóvásár is.

A Gödöllői Királyi Kastély sok kiváló rendezvénye közül még egy et ki kell, hogy emeljünk, méghozzá a XIV. Liszt Fesztivált, október 24-28-ig. A zeneszerző születésnapját Bogányi Gergely és a Jávorkai-fivérek koncertjével, valamint a Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a Szent Efrém Férfikar előadásaival ünnepli a kastély.

Van továbbá két olyan, nagyszabású fesztivál ősszel, amik az egész októbert átölelik. A Múzeumok Őszi Fesztiválja egészen november 15-ig tart majd, míg a szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál november 4-ig. Mindkét rendezvénysorozat fantasztikus kulturális programot kínál egész októberre.