Októberben kiteljesedik az ősz

Köszöntjük az októbert! Minden erdőnk színes lett, dübörög a szüret és továbbra is egymást érik a jobbnál jobb programok, amikből szívesen ajánlunk nektek néhányat.

Borkedvelőknek

Nem értek még véget a szüreti fesztiválok, októbert rögtön két erős rendezvény nyitja (3-5-ig), a Villányi Vörösbor Fesztivál és a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok. Mindkettő nagyon jó szokott lenni, sok jó borral és programmal.

Egy hétre rá, 10-12-ig Badacsonyban lesz egy érdekes boros rendezvény, a Rizling Vakáció, ahol a környék olaszrizlingjeit kóstolhatjuk végig a résztvevő pincészeteknél.

Sörkedvelőknek

Kis hazánkban is megvetette a lábát a világhírű német sörfesztivál. Egy kis bajor hangulatért a Budapesti Városligetbe vagy Zalaegerszegre kell mennünk. A fővárosban, 9-12-ig a második Oktoberfest lesz, míg Egerszegen, 10-12-ig a negyedik.

Pálinka-kedvelőknek

A 8. Budavári Pálinka és Kolbászfesztivál (okt. 3-5-ig) lesz az a hely, ahol egy helyszínen meg lehet kóstolni bármelyik magyar pálinkát, a díjnyertesektől a feltörekvő márkákig. Az integrált kolbászfesztivál ételei pedig remekül egészítik ki a pálinkakóstolást egy komplett gasztronómiai rendezvénnyé.

Még több gasztronómia

Az italok mellé kell néhány olyan fesztivál is, ahol az ennivalóé a főszerep. Budapesten 10-12-ig a II. Kürtőskalács fesztivál ígér sok édes finomságot, míg 11-én, a Szalajka-völgyben, Szarvasgomba-vadászatra várnak minden természet kedvelő ínyencet, ahol a gyűjtögetés mellett, helyi termelőktől kész, szarvasgombás termékeket is vehetünk.

Minden magyar halnak saját fesztivált! Tapolcán Pisztrángfesztivál vár mindenkit október 3-5-ig, Szigligeten pedig Süllőfesztivál 23-26-ig, míg a Balaton másik végében, Balatonszárszón ezalatt Csokoládéfesztivál lesz (24-25-ig). Ugyanezen a hosszú hétvégén, 23-26-ig rendezik meg az idei Csabai Kolbászfesztivált Békéscsabán, amit reméljük, senkinek nem kell már bemutatni, mindenki volt ott egyszer.

Aktív

A természet szerelmeseinek is tudunk mi ajánlani. Itt van például a 10 legjobb őszi túrahely, amik ebben a hónapban a legszebbek. Aki mozgalmasabb eseményt keres, azoknak a Tisza-tavi Természetfotós Hetet ajánljuk 11-18-ig, kiváló fotózási lehetőségekkel, vagy a hortobágyi Daruünnepet 24-25-én, a darvak látványos vonulásakor. Ha pedig valami különleges úti célt keresel őszre, akkor kattints ide.

Kultúra

A Múzeumok Őszi Fesztiválja az egész hónapot átöleli, egészen november 9-ig tart. Ezalatt a csatlakozó múzeumok, az egész országban változatos, tematikus programokkal várják az érdeklődőket.

Budapesten, a Millenáris Parkban nemzetközi, kortárs képzőművészeti vásár lesz 9-12-ig, ahová egész Európából érkeznek fiatal tehetségek, szakemberek, műgyűjtők, galériák. A modern művészetnek idén ez lesz a legnagyobb, legszínesebb hazai rendezvénye.

Október 9-17-ig, Budapesten rendezik meg az Armel Operaverseny és Fesztivál, ahol a műfaj rajongói öt előadást láthatnak az Erkel és a Thália Színházakban, valamint a Zeneakadémián.

Október 17-én lesz az Egri Vár Napja, amikor is az egri hősök előtt róhatjuk le tiszteletünket. A vár kiállításai, sőt egyes, máskor elzárt területei ezen a napon ingyenesen látogathatók. Lesznek továbbá ismeretterjesztő és kézműves foglalkozások, valamint hadi bemutatók is.

Ha érdekel, hogy melyik a három legtutibb kiállítás ősszel, kattints ide.