Hogy működik a Tisza-tó: Kiskörei Vízlépcső

Mesteri mű az embertől, csoda a természettől: Kiskörén értheti meg igazán az ember, hogy a Tisza-tó – eredeti nevén Kiskörei Víztározó –- mint műszaki létesítmény milyen bravúros precizitással vezényli le évente a Tisza vízjárásból adódó feladatokat, miközben paradicsomi körülményeket biztosít embernek és természetnek egyaránt.

Vízlépcső és Tisza-tó: ok és okozat. A Kiskörei Vízlépcső hazánk máig is legnagyobb vízügyi létesítménye, a tó vizének kapuja. Különleges érzés végigsétálni rajta, de az igazi kuriózumot egy kishajóval történő átkelés jelenti. Előtte azonban látogassunk el a KÖTI-KÖVIZIG irodaházának legfelső szintjén kialakított bemutatóterembe, ahol a Tisza-tó terepasztala segít megismerni a tó vízrendszerét. A terepasztal megtekintésével éveket ugorhatunk előre a tó működésének megértésében, s úgy érezhetjük magunkat, mintha egy pilóta felülről mutatná meg nekünk a tájat. A tó mellett az erőművel, a vízenergia elektromos árammá alakításának módjával is megismerkedhetünk a működőképes maketten keresztül. A harmadik emeleti ablakokon kinézve elénk tárul az Abádszalóki-öböl és a vízlépcső. Ezek után kipróbálhatjuk mindezt a gyakorlatban: üljünk csónakba, kishajóra, és irány a hajózsilip. A sokszor 10 métert is meghaladó szintkülönbség leküzdése, a zsilipkamrába áramló víz hatására lassú liftként emelkedő hajóban a víz igazi erejének megérzése különleges élmény, melyet Kiskörén járva bárki megtapasztalhat.

Kisköre elsőként rendezkedett be a vendégek fogadására a Tisza-tó kialakulása óta, szabadvízi strand, étterem, hotel és apartmanházak, kemping várja a vendégeket.