Karcag, a Nagykunság fővárosa

A Nagykunság örökségének őrzője, s egyben legnagyobb városa Karcag. Hangulatos belvárosa számos parkkal, szoborral, emlékhellyel, múzeummal beszéli el, hogy milyen büszke és tudatos nép él itt, akik legalább olyan jó vendéglátóknak is bizonyulnak.

A Tisza-tó hátországában, a Nagykunságban él egy nép és egy tradíció: a kunok, kiknek fővárosa Karcag.

A felszín első látásra egyhangú, sík, azonban ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy egykori folyómedrek, morotvák és kiemelkedések, az ún. "kunhalmok" törik meg a horizontot. Karcag a kunok örökségének őrzője, a híres kun étel a birkapörkölt hazája. Karcag ma egy igazi alföldi kisváros, ahol nem a középkori épületek és a kanyargós sikátorok, hanem az állattartó gazdálkodásra utaló széles, a határba kifutó utcák, a helyi büszke redemptusok különleges történelme és a legmodernebb mezőgazdasági termelés, a biogazdálkodás bemutatása és termékei várják az ide érkezőket.

A kunok történetével két helyen is lehetőség van megismerkedni: a hagyományos bemutatást a Györffy István Nagykun Múzeum, az interaktív ismerkedést a Nagykun Látogatóközpont biztosítja. Mindkét létesítmény a Jászkun Kapitányok Nyomában tematikus útvonal fontos állomása. A nagykun települések beazonosítását látványosan szolgálja a város határában létesített Kun Emlékhely. A város környezetének és gazdálkodásának bemutatását a Zádor-híd (1809, a hortobágyi Kilenclyukú híd „rokona") és a Szélmalom (1858) segíti.

Ma Karcagon működik az ország egyetlen minősített bioszállodája, melyben még az alvás is élmény, mellette bioétterem, biobolt és látogatható biogazdaság is kínál programot az idelátogatóknak. A júniusban szervezett Karcagi Birkafőző fesztivál kihagyhatatlan program!.