Két keréken az Alföldön át

A Tisza-tónál halad az Eurovelo nemzetközi kerékpárút, ahol a kerékpáros túrát megszakítva számos vízi- és ökoturisztikai programon vehetünk részt.

Az Európai Kerékpáros Vándorút Hálózat, vagyis EuroVelo® útvonalai behálózzák egész Európát. Aki követi az EuroVelo® 11-es számú nemzetközi kerékpárutat, az Norvégiától a magyar Alföldön keresztül juthat el kerékpárral Görögországig. Az Eurovelo 11 a Tisza-tó bal partján halad Tiszacsege–Tiszafüred–Abádszalók vonalon, majd Kiskörénél kell áttérni a Tisza-tó illetve a Tisza jobb partjára.

A Tisza-tavi régión keresztül vezető mintegy 150 km hosszú útszakasz különlegessége, hogy a túrázók a Tisza gátján haladva 4 méter magasban, a gátat természetes kilátóként használva kerekezhetnek végig.

Annál is kellemesebb itt a tekerés, mivel a szintemelkedés talán a legkisebb egész Európában. A gátkorona burkolata 90 %-ban aszfaltozott. A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat több tagja az EuroVelo® 11 kerékpárút közelében helyezkedik el. Ezeken a pontokon a túrázáshoz kapcsolódó információs szolgáltatások mellett kerékpárbérlési lehetőség és szervizpontok is rendelkezésre állnak.

A kerékpártúrát a Tisza-tónál jól kombinálhatjuk a Tisza-tavi Madárrezervátumba vezető csónakos túrákkal, tanösvény programokkal, kalandparkkal, és a Tisza-tavi Ökocentrum meglátogatásával.