A Tisza-tó is virágzik

A tiszavirágzásról a legtöbbeknek talán a folyó szegedi vagy szolnoki szakasza jut az eszébe. Pedig a kérészek násztánca a Tisza-tónál is nagyon látványos jelenség: a rajzás a környék halait és madarait is vonzza. Ezt az ünnepet pedig testközelből is élvezhetjük, ha hajóra ülünk.

„Tegnap egy fiatal párral és egy idősebb fotós úrral jártam kint a vízen. Már most is látványos rajzás volt, a fotós úr is nagy élvezettel kattintgatott, a pár pedig azt mesélte: ők maguk is meglepődtek azon, mennyire meghatónak érezték az élményt. Egy fiatal kérész éppen a hölgy térdén vedlett – láthattuk, ahogy a fiatal hím leveti a bőrét és nászruhában repül tovább." – mesél Kiss Ferenc, a Szabics Kikötő túravezetője, aki ilyenkor, a rajzás idején hajókirándulásokat vezet a Tisza-tavon.

„Este, a rajzás idején a vendégek egy előadást láthatnak arról, hogy mi is ez a jelenség, aztán testközelből, hajóról is megismerkedhetnek vele, ahol igyekszünk minden kérdésükre választ adni." – mondja a szakember.

Persze aki ilyenkor hajóra száll, nem csak a kérészek násztáncát láthatja. „Természetesen ezek az állatok a tápláléklánc részei. A kecsege szája például kifejezetten arra alakult ki, hogy a lárvákat kitúrja a mederfenékről. Ilyenkor virágzás idején azt láthatjuk, hogy szinte forr a víz, a halak gyakran kiugranak, próbálják elkapni a rovarokat."

Kiss Ferenc szerint a hajókirándulás jó alakalom a fotózásra is. „Azt mondhatnám, hogy fényképezőgépet hozni majdnem, hogy kötelező, még egy egyszerűbb géppel is szép felvételeket lehet készíteni. Persze, azt szokták mondani, hogy aki fotózik, az könnyen lemarad a pillanatról, de a tiszavirágzás bőséggel kínálja a témát.

A Szabics Kikötőnél a tiszavirgázás idején – vagyis a következő néhány napban – 17 órától gyülekezhetünk a túrára, ahol egy rövid előadás után vízre szállva gyönyörködhetünk a rovarok ünnepében. A túrákat az időjáráshoz alkalmazkodva rendezik meg, és előzetesen be kell rájuk jelentkezni.

Bővebb információ >>