Tisza-tó Napja 2013. május 13-14-15.

Tovább folytatódik a 2008-as Tisza-tó Konferencián elindított Tisza-tó Napja eseménysorozat, mely évről évre folyamatosan bővül, mind a programok tekintetében, mind a csatlakozó szervezetek számában.  Az előkészítő folyamatokat a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság irányításával a konferencián részt vevő hat szakterület képviselői koordinálják, szervezőként és költségvállalóként. A munkacsoportba a következő intézmények delegáltak tagokat:

 • Heves Megyei Önkormányzat
 • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat
 • Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság
 • Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
 • Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság
 • Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás
 • Tisza-tavi Ökocentrum
 • Tisza-tó Programiroda


A Tisza-tó Napja 2013 rendezvénysorozat (2013. május 13-15.) fővédnökei: Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A Tisza-tó Napja célja

- A Tisza-tó Konferencia 2008-ban megfogalmazott ajánlások követése, értékelése, megvitatása
- a Tisza-tavi projektek napirenden tartása
- a médián keresztül a Tisza-tó népszerűsítése, pozitív imázsának erősítése
- a Tisza-tavi régió lakosságának mozgósítása, aktivizálása
- a Tisza-tavi MI- TUDAT erősítése
- az iskoláskorú lakosság környezettudatos nevelése, gyökerek megerősítése
- a Tisza-tó felhasználóival történő kommunikáció fokozása (turisztikai szolgáltatók, horgászok, kerékpárosok, üdülőközönség)
- a Tisza-tó népszerűsítése az üdülőközönség körében


A rendezvénysorozat keretében szervezett események:

Tisza-tavi Ki Mit Tud?

A Tisza-tó Napja szervezői már 2012 őszén; a Dunától keletre lévő megyékben és Budapesten meghirdették a Tisza-tavi Ki Mit Tud? versenyt - a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Oktatási osztályának koordinálásával, hogy a tanévkezdéssel minél több iskola 6. osztályos tanulója tudjon csatlakozni és felkészülést elkezdeni. A felhívásra 145 csapat jelentkezett, ebből 132 fejezte be a versenyt , összesen 396 iskolás vesz részt az hat fordulós, nagy önállóságra és aktivitásra serkentő játékos ismeretterjesztő vetélkedősorozaton. A havonta kiküldött feladatlapok fordulóiban egy-egy Tisza-tavi szakterület tesz fel kérdéseket, melyeket elsősorban kutató munkával lehet megválaszolni, és mindezek mellett számos, a Tisza-tóhoz kapcsolódó kreatív megoldásokat igénylő feladatok várják a tanulókat. Az előző évekhez hasonlóan legügyesebb hat csapat kerül be a döntőbe.

A 6. alkalommal megszervezett vetélkedő döntőjére május 13-án kerül sor, Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban.
Már a beérkezett eredmények ismeretében, idén a 6. helyen két csapat áll, holtversenyben, ezért a döntőben 7 csapat fogja összemérni a tudását.

A döntőbe jutott 3 fős csapatok a következők:

Vidrák Kisköre
Kérészek Tiszaszőlős
Nyurga ponty Sajókaza
Macskabaglyok Túrkeve
Vadvirágok Miskolc
Halászsasok Berettyóújfalu
Kormoránok MagyarhomorogTisza-tó Napja konferencia – május 14.

2013. május 14-én kerül megrendezésre a Tisza-tó 2014-2020 című szakmai konferencia. A rendezvény fővédnökei Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Varga Mihály
nemzetgazdasági miniszter . A szakmai konferencia helyszíne Kisköre; a kiskörei szakaszmérnökség épülete -  az idén 40 éves születésnapját ünneplő Kiskörei Vízlépcsőhöz is kapcsolódóan.
A Tisza-tó napjára kiküldött meghívó anyaga letölthető itt; a részletes programmal: előadókkal és az előadások témáival.
A meghívóban szerepeltek kiegészítéseként: a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről Búsi Lajos, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár tart szakmai előadást.
Az előadások anyagai teljes terjedelemben letölthetőek lesznek az alábbi linken!


Kerekasztal beszélgetés – május 14.

A május 14-i program részeként délután, a konferenciát követően Kerekasztal Beszélgetésre kerül sor a térség érintett polgármestereivel, vállalkozóival és civil szervezeteivel a „Területfejlesztés és turizmus irányai 2020-ig a Tisza-tónál" címmel. A rendezvény a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának a szervezésében valósul meg felkért hozzászólókkal, a felvetett témák megvitatásával, eszmecserével és ajánlás megfogalmazásával a végén.
 
Felkért hozzászólók és témák:

 • Kovács Tibor, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Turizmus Tanszék tanszékvezetője: A Tisza-tó vendégforgalmának területi megoszlása, koncentráció oldása
 • dr. habil Dávid Lóránt, a Károly Róbert Főiskola, Turizmus Tanszék tanszékvezetője: A Tisza-tó szezonalitásának problémája, Tisza-tó október-április között
 • Kiss János, a Tisza-tavi Ökocentrum  Nonprofit Kft. ügyvezetője: Turisztikai attrakciófejlesztések koncepciója a régióban
 • Tömpe Ágnes, a Tisza Balneum Hotel igazgatója: Fogadóbázis fejlesztése, superior környezet, superior célcsoport
 • Gyöngy András, az Eurostrand Ifjúsági Kemping ügyvezetője: A jövő nyaraló generációja; befektetés az ifjúsági szegmensbe

A kerekasztal beszélgetésen a felkért hozzászólók mellett lehetőség kínálkozik vélemények megosztására. Az elhangzottakat a Tisza-tavi Fejlesztési Program (2014-2020) turisztikai fejezeteinek készítésekor figyelembe fogják venni. A rendezvényre meghívottak a kerekasztal beszélgetést megalapozó rövid helyzetelemzést és a fejlesztés javasolt irányait tartalmazó dokumentumot is kaptak a meghívóhoz mellékelve!

A „Tisza-tavi emlékfasor" ünnepélyes gondozása, faültetés – május 14.

Május 14-én, a kerekasztal beszélgetést követően kerül sor a „Tisza-tó 35 éves" kertjének ünnepélyes gondozására a csatlakozó partnerekkel, mely során idén 7 új fát ültetnek az emlékkertbe az alábbi szervezetek részéről: Tisza-tavi Ökocentrum, Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás, Tisza-tó Programiroda és a Tisza-tavat érintő négy megye; Heves, J-N-SZ, B-A-Z és Hajdú-Bihar megye.


Kerékpározás és futás a Tisza-tó körül – május 15.
 
Lakossági váltófutás

Idén május 15-én immár ötödik alkalommal futják körbe helyi sportolók vezetésével a tó körüli települések iskolásai a Tisza-tavat, pontosan 725-en. Hogy miért 725-en? Mert a Tisza-tó nyári vízszintje a Kisköre felső vízmércén mért 725 cm. A futás teljes távja mintegy 60 km. A futás megszervezése és az útvonal biztosítása nagy körültekintést igényel. A futás megszervezését ismét a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökség vállalta magára, az útvonal biztosítását pedig a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság látja el.
 
Kerékpározás

Május 15-én a lakossági futással egyetemben és összehangoltan politikusok, ismert emberek, a Tisza-tóhoz kötődő szakmai szervezetek képviselői kerékpározzák körbe a Tisza-tavat Tiszafüredről Poroszlóig.
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium bevonásával és támogatásával a Tisza-tó körüli kerékpározás helyi termékbemutatókkal egybekötve és színesítve valósul meg - felfűzve a parti településeket: Tiszafüred, Tiszaderzs, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud és Poroszló. Ezen települések kiemelt megjelenést kapnak és bemutathatják a helyi és jellegzetes termékeiket, az adott településekre jellemző kézműves mesterségeket.
 
A kerékpározók soraiban lesznek: Illés Zoltán - Vidékfejlesztési Minisztérium, Szathmáry Kristóf vagy Dr. Lenner Áron - Nemzetgazdasági Minisztérium, Kovács Sándor JNSZ Megyei elnök, Szabó Róbert Heves megyei elnök, Szalay Ferenc az OGY Sportbizottságának elnöke, a és a két megyét érintő neves sportolók, a szervező szervezetek egy-egy képviselői, országgyűlési képviselők és érdeklődő média partnerek (akik a kerékpározáshoz, mind aktívan – kerékpárral, mind a bemutatóhelyeken is csatlakozhatnak.
 
Sajtótájékoztató
A kerékpározók Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumba való beérkezését követően sajtótájékoztatóra kerül sor, melyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kovács Sándor JNSZ Megyei elnök, valamint Szabó Róbert Heves megyei elnök tartanak meg, melynek kapcsán megosztják az előző napi (május 14-i) szakmai konferencián megfogalmazott ajánlást a sajtó képviselőivel.

Tisza-tavi Nyári Vízszintavató ünnepség
 
A Tisza-tó napja rendezvénysorozat keretében május 15-én kerül sor a Tisza-tó nyári vízszintjének ünnepélyes felavatására, mely során a sajtótájékoztatót követően a résztvevők felmennek a Tisza-tavi Ökocentrum Tornyába – jelképesen a „csúcsra" - pezsgővel koccintva a nyári vízszintre, mely egyben jelképesen a Tisza-tavi nyári szezon kezdetét is jelenti. Sikeres szezont kívánva és kitekintve a Tisza-tóra galambröptetésre kerül sor, melyek kiröppenve hírét viszik a Tisza-tónak a nagyvilágban!
 
 
Tisza-tavi gyermek horgászverseny – május 19.
 
A Tisza-tó napja rendezvénysorozat kísérő programjaként, május 19-én valósul meg az idén gyerekeknek meghirdetett horgászverseny, melynek szervezője és lebonyolítója a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft., helyszíne pedig a Füredi Holt-Tisza (szabad strand). A horgászverseny összevontan kerül megrendezésre a Sporthorgász május 19-i első leaderes - tiszaszőlősi rendezvényével, melynek megfelelően Tiszafüreden délelőtt zajlik a gyerek horgászverseny, délután pedig színpadi programokkal, gyermekműsorokkal, koncertekkel és keszegsütéssel várják a családokat Tiszaszőlősön.
A gyermek horgászverseny részletes programját a versenykiírás tartalmazza, mely letölthető itt!
 
További Információk a Tisza-tó Napja 2013 rendezvénysorozattal kapcsolatosan:
Molnár Anita, Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója
Tel.: 59/351-753, 06-30/250-4015.