Tiszavirág Ártéri Sétaút

A kérészekről elnevezett tanösvény felfedezését a Tisza-tó egyik szigetén kezdjük meg, s utunk során ennek a néhány órát élő rovarnak a megismerésére teszünk kísérletet.

Az első meglepetés, hogy 5 perc alatt átkompolunk a Tiszán egy olyan szigetre, ahol egy vadregényesen burjánzó, ártéri erdőben találjuk magunkat.

A második meglepetés, hogy bár nem június közepén érkeztünk, így nem találtunk egyetlen repülő kérészt, mégis tucatnyi titkot tudunk meg a tiszavirág néhány órás földi életéről a 10 állomáson keresztül vezető erdei sétánk során.

Az utunk során találunk két madármegfigyelő tornyot, négy ponton az ősi kézművesség rejtelmeibe vezetnek mindeket, de tanulhatunk az egyes életterek állat- és növényvilágáról: garantáltan nem tankönyv ízű tálalásban. A pihenőhelyek alkalmasak egy klasszikus békebeli piknikezésre.

Szinte a legjobb marad a végére, mert a Tisza mellett vezető kis ösvény végállomása, a sziget békés, nyugodt Göbe-tava, ahol csónakázhatunk is egyet.

A 2000 méteres tanösvény Tiszafüred-Tiszaörvényből érhető el, mely az év minden hónapjában várja, profi túravezetőkkel, az érdeklődőket.