Zalaegerszeg, Göcsej kapuja

Utunkat fából épített haranglábak, jellegzetes porták és öreg templomok kísérik Zalaegerszegen. Ahogy mondani szokták: „Gondunkat – bajunkat akasszuk a szegre, gyerünk a virágos Zalaegerszegre!"

A szeges településszerkezetéről nevezetes Göcsej vidék „kapujába" látogatva megismerkedhetünk kulturális értékeivel, szabadidőparkjával és a zalai kisvasúttal is.

Zalaegerszeg a Göcsej-dombvidék északkeleti csücskén elterülő folyóvölgyi település, mely számos látnivalót kínál. Kulturális értékei közül kiemelkedik a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és Finnugor Néprajzi Park, valamint a Magyar Olajipari Múzeum. A Gébárti-tó partján álló Kézművesek Házában a hagyományőrző népi mesterségeket ismerhetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők.

A város egyik nevezetessége a Göcseji Falumúzeum, mely Magyarország első szabadtéri néprajzi múzeuma. A Zala folyó holtága partján több mint 40 évvel ezelőtt nyitotta meg a skanzen a kapuit a látogatók előtt. Közel ötven eredeti épületből álló, parasztportákra osztott falut rekonstruáltak itt. Az épületek a jellegzetes népi építkezést mutatják be, berendezésük pedig a 19. századi paraszti lakáskultúráról mesél. Ez az autentikus környezet ad sajátos hangulatot a tavaszonként megrendezett Fazekas és Kézműves Fesztiválnak.

Kulturális rendezvényekben nincs hiány: érdemes felkeresni a Göcseji Falumúzeum programjait, a Kvártélyház Szabadtéri Színházi előadásait és az Egerszeg Fesztivált, ahol megkóstolhatjuk a híres zalai prószát és a jófajta zalai borokat.  

Pihenésre ideális a Gébárti Szabadidőpark. Egy patak felduzzasztásával hozták létre az érdekes formájú tavat, melynek földnyelvén strand működik. A tó mellett lévő, különleges fény- és hangterápiás, fedett termálfürdőben télen-nyáron kényeztethetjük magunkat. Innen csak pár lépés a szabadtéri AquaCity Vízicsúszda- és Élménypark, mely nyáron páratlan csúszdavilágával vonzza a látogatókat. Vigyázat! Csak bátraknak!

Kellemes kirándulást tehetünk a város déli részén elterülő, sajátos mikroklímájú Azáleás-völgyben, mely hírnevét a rododendronnak köszönheti. Tavasszal a völgy virágba borul: s a zömében sárga virágú azáleák, más néven rododendronok vagy havasszépék tömegesen vonzzák a látogatókat. Kiváló kirándulóhelyek bújnak meg a környező dombok között, a zalai táj természeti szépségeivel csalogatja a gyalogos, kerékpáros és lovas túrázókat. Családi programként gyerekeket és felnőtteket egyaránt vár a zalai erdei kisvasút.