Zalaegerszeg és Őrség tájain

Igazán kellemes élményben lehet részünk, ha ellátogatunk Zalaegerszegre, de számos, izgalmas felfedezni valót tartogatnak számunkra az Őrség aprócska falvai is.

1. NAP – Zalaegerszeg - Göcseji Falumúzeum, Vízicsúszda- és Élménypark

Zalaegerszeg hazánk dél-nyugati csücskében fekszik, kényelmesen megközelíthető vasúttal. A város számos látnivalót tartogat számunkra. A szállás elfoglalása után elsőként a különleges miliőben fekvő, 1968-ban megnyílt Göcseji Falumúzeumba látogatunk el.

Az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma a várost átszelő Zala folyó holtága és egy műemlék vízimalom körül kapott helyet. A gyűjteményt 22 zalai településről szállították a helyszínre, így a skanzen területén egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak, ahol a látogatók a térség mindennapi használati tárgyaival is megismerkedhetnek. A múzeum régi kisnemesi kúriákat idéző fogadóépületének emeletén a „Kárpát-medence népviselete babákon" című kiállítás kapott helyet. A szabadtéri múzeumhoz csatlakozik az Európában egyedülálló Finnugor Néprajzi Park, amely a finnugor nyelvcsaládhoz tartozó népek építészetét, lakáskultúráját és életmódját mutatja be szálláshelyek, valamint eredeti berendezési és használati tárgyak segítségével.

Napunk zárásaként a Gébárti-tó szomszédságában található élményparkba látogathatunk el egy kis plussz adrenalin kedvéért. A vízi vidámparkban 10 óriás és 5 kisebb csúszda, 12 különleges medence, köztük lassúfolyó, gyermekmedence, az ország legnagyobb hullámmedencéje, ugrómedence, jacuzzi medence vár bennünket. A csúszdadombon épült kilátó alatt a város és a dimbes-dombos zalai táj csodálatos panorámája terül el.

2. NAP   Kalandozás az Őrségben - Velemér, Pórszombat

Szombat reggel az aprócska, mindössze 70 lelket számláló őrségi településre, Velemérre látogatunk. Ez a csodálatos, érintetlen környezetben fekvő kis település igencsak gazdag fazekas hagyományokkal rendelkezik. Őrségi kalandozásunk első állomásaként a településen működő Kézműves Táborban  akárcsak néhány órára is  belekóstolhatunk a fazekasság rejtelmeibe,  és megcsodálhatjuk a helyi keramikus művészet darabjait.

Mielőtt visszatérnénk Zalaegerszegre, egy másik őrségi településre, Pórszombatra látogatunk el, ahol a fazsindelyes, kéttornyú római katolikus templomot érdemes felkeresni, majd a falu közepén található műemlék értékű, fa haranglábat csodáljuk meg.

Kellemes őrségi kalandozásunkat a zalaegerszegi termálfürdőben vezetjük le, amely hang- és fényterápiás termálmedencéivel nyújt egyedülálló élményt számunkra.

3. NAP – Zalaegerszeg – Göcseji Múzeum

Mielőtt hazaindulnánk, a Zalaegerszeg belvárosában található Göcseji Múzeumba látogatunk, ahol számos izgalmas állandó és időszakos kiállítást tekinthetünk meg.