Szentgotthárdon, télidőben

Magyarország legnyugatibb városában három nemzet kultúrája találkozott össze, ahol az eredeti állapotában álló parasztház mellett épp úgy megtaláljuk az egyik legjobb hazai fürdőkomplexumot, mint a Vendvidéket és az Őrségi Nemzeti Park határát.

Hosszú hétvége Szentgotthárdon, Körmenden, Hegyhátsálon

1. NAP - Péntek: Szentgotthárd
Szentgotthárdba alapvetően a fürdője miatt érkezik az ember télen, míg tavasztól őszig természetbarátok, a falvakat kedvelő turisták kedvelt vidékévé válik.
Falusi szállások és apartmanok, hotelek között éppúgy válogathatunk, így csak rajtunk múlik, milyen miliőben szeretnénk eltölteni a hosszú hétvégénket.
Természetesen időjárás függvénye is, de első napunkon a város felfedezését követően az élményfürdő lehet fő úti célunk.
Szentgotthárdon szinte minden keresztény felekezet képviselteti magát egy-egy templommal. A ciszterci rendházban jelenleg az önkormányzat üzemel, melyet – és a mellette található templomegyüttest is – Dorffmeister mennyezetfreskó díszít. Feltétlenül látogassuk meg a román-gótikus Mindenszentek római katolikus templomot.

2. NAP - Szombat:  Körmend, Szentgotthárd

A) Úti célunk a körmendi Batthyányi kastély, ahol két izgalmas kiállítást láthatunk: Batthyányi Strattmann Lászlóról elnevezett múzeumban a család megmaradt hagyatékát, míg a "Nemzedékek öröksége" című tárlat Körmend természetrajzát és régészeti emlékeit tárja elénk.
Tapintható tárlatok címmel ugyanitt látássérülteknek készült kiállítást találunk, valamint az országban egyedülálló Cipőtörténeti gyűjteményt sem érdemes kihagyni.

Jó tudni! Dr. Batthyányi Strattmann Lászlót – aki a szegények orvosaként ismert – 2003-ban boldoggá avatták.

A Rába árterét érintő, kocsányos-gyertyános tölgyes, majd' 37 hektárnyi kastélyparkjának legidősebb lakója a közel 8 méter átmérőjű, 200 éves platánfa, de jónéhány száz év feletti famatuzsálemet is felfedezhetünk itt.

B) Ha inkább a falvakat fedeznénk fel, mint a kastélyparkot, Körmend környéki túrára indulhatunk. Nádasdon a szabadon álló, ciprusokkal, vadgesztenyékkel keretezett rotundát (körtemplom) érdemes felkeresni. Az egykori középkori templomnak csak az alapja maradt meg, s ebből kiindulva rekonstruálták a szerkezetét, méghozzá fából. Tovább folytatva utunkat Katafán keresztül egészen Magyarország egyik legkedvesebb nevű településére, Hegyhátsálra érkezünk, a hegyhátsáli Csillagvizsgálóhoz. Az intézmény munkatársai küldték fel tavaly azt a szondát, mely 30 km-es magasságból fotózta le a Balatont és a Dél-Dunántúl egy részét is.

3. NAP - Vasárnap: – Szentgotthárd
Időjárás függvényében kirándulást vagy újabb fürdőzést tervezhetünk.