X. Magyar Táncfesztivál Győrben

Idén 10 éves a Győrben rendezett Magyar Táncfesztivál, mely a jubileumi évben tejes arculatváltással, új helyszínekkel, táncvásárral, izgalmas kísérőprogramokkal és szédületes nyitórendezvénnyel ünnepel június 16. és 22. között. A fesztivál 2014-ben erőteljesen nyit a közösségi terek és a tágabb értelemben vett közönség felé is, így mindenki számára izgalmas táncos-zenés parádéra számíthatunk Győr barokk belvárosában.
Új helyszínek és ingyenes előadások
 
Június közepétől teljesen új színhelyek bevonásával és két központi helyen zajlanak a Magyar Táncfesztivál előadásai. Egyrészt a Győri Nemzeti Színház épületében, valamint a színház előtti téren, másrészt pedig a város legnépszerűbb gyülekezőpontján a barokk épületekkel övezett Széchenyi téren.
 
Mindkét helyszínen fantasztikus fellépőgárdával találkozhatunk, hiszen Győrre látogat a Pécsi Balett, a Honvéd Táncszínház, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Boban & Marko Markovics Orkestar, és koncertet ad a Győri Filharmonikus Zenekar.
 
Különleges produkciók
 
A fesztivál különlegességei között rangos helyen áll Bozsik Yvette rendezői bemutatkozása a X. Magyar Táncfesztiválon, a Centrum Színházzal a Chicago musicalt fogják előadni. 
A Széchenyi téren hip-hop és urban dallamokkal pörgeti fel a nyitónap éjszakáját Metzker Viki, a DJ-modell és címlaplány.
Meglepő helyszínt választottak a Győri Balett előadásainak: a Hotel Rába épületében nézhetjük meg a Tetőtánc című műsort.
 
A színház előtti téren a Zenés Pódium Színpadon sokszínű koncertek lesznek műfaji megkötés nélkül, a kőszínház előtti pódiumon szólisták és kisebb kamarazenekarok fordulnak majd meg, a belváros utcáit hihetetlenül látványos táncoló graffitik töltik meg Lengyel Katalin és a Bandart Production közreműködésével. Szintén a szélesebb közönség szórakoztatására áll színpadra az Experidance, a zárónapon könnyedebb, látványos és szórakoztató előadásukkal.
 
Egész biztosan izgalmas lesz a színházi tánckarok találkozója is, akik bár egy-egy darab meghatározó közreműködői, önálló produkcióikat mégsem látogathatjuk. A találkozó érdekessége lesz a közös produkció, melyet Tihanyi Ákos koreografál.
 
Nyitónap és tematikus estek
 
Június 16-án a nyitógála igazán erős felhozatallal indítja a fesztivál. A Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Szlovák Nemzeti Balett, az Inversedance, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Magyar Nemzeti Balett mutatkozik be.
 
Tematikus előadásokon láthatjuk a kortárs hazai táncművészet képviseletében többek között a Frenák Pál Társulatot vagy a Tünet Együttest. Természetesen néptánc műhelyek és társulatok is bemutatkoznak a X. Magyar Táncfesztiválon, úgymint a Honvéd Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.
 
A szakmai közönség számára érdekes előadások lesznek 19-én, 20-án, az MMA napján szintén szakmai eszmecserét folytat az Akadémia és a Táncművészek Szövetsége. Érdekes pontja a fesztiválnak, hogy minden előadást rangos kritikusok, szakírók és színházigazgatók értékelnek majd kétnaponta.