Esterházy Kastély, Fertőd – Muzsikáló tündérvilág

„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!" Esterházy „Fényes" Miklós herceg e legendás mondat jegyében építtette fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélyát az egykori Eszterházán a 18. században. A kastély a Fertő-táj Világörökség egyik gyöngyszeme.

A napjainkban folyamatosan megújuló kastélyépület, a gránátos házak, a gyönyörű díszudvar, a Marionett színház, a Muzsikaház mind - mind a főúri pompa ékes bizonyítékai. A kastélyegyüttes fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki a 18. században hozta létre uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját. A herceg évi jövedelme vetekedett a korabeli fejedelmi udvarokéval, akárcsak a kastély fényűző pompája. Ezért is illették a kortársai „Pompakedvelő" jelzővel. A kastély falai között mindennaposak voltak az ünnepségek. Eszterházára nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem maga Mária Terézia is vendégeskedett itt. A császárnő hálószobájába bepillanthatunk a múzeumban.

Eszterházát élénk zenei élete tette Európa-szerte ismertté. A kastélyban élt és alkotott a nagy osztrák zeneszerző, Joseph Haydn, aki aktív alkotói korszakának mintegy felét Eszterházán töltötte. Vonósnégyeseinek több mint a felét, és ötvennél is több szimfóniáját a ma is álló Muzsikaházban komponálta, s a művek a kastély zenetermében hangzottak fel először. Az operaház megépítése után a zenei élet súlypontja Kismartonból Eszterházára tevődött át.

Az operaépület 1768 őszén nyílt meg, méltó helyet biztosítva a hercegi színtársulat és operajátszás számára. Haydn operái, melyek közül néhány a magas rangú vendégek tiszteletére készült, megalapozták Eszterháza európai hírnevét. Máig ismert Mária Terézia császárnő híres mondása: „Ha jó operát akarok látni, Eszterházára kell utaznom!". Az itt megforduló főrangú vendégek persze nemcsak Haydn zenéjének, hanem a hercegi vendéglátásnak a hírét is elvitték Európába.

Napjainkban a hajdani Esterházy rezidencia kastélymúzeumként működik, ahol bepillantást nyerhetünk a 18. századi főúri élet fényűző világába. Emellett a kastély színes programokkal is szolgál: Haydn-fesztivál, komolyzenei koncertek, időszaki kiállítások, pompás bálok, gyermekprogramok elevenítik fel Eszterházy „Fényes" Miklós tündérvilágát. Aki maga is szeretné megismerni a hercegi élet luxusát, látogasson el a kastélyba, vagy tegyen sétát a kastélyparkban.