Kulturális kalandozás a Nyugat-Dunántúlon

Az Esterházy-kastély főúri pompája, vagy egy egyszerűségében nagyszerű kerített porta az Őrségben, a Pannonhalmi Főapátság épületeinek messze földről látható kontúrjai vagy a veleméri templom ihletett csendje, Szent Márton lábnyoma Szombathelyen vagy Liszt Ferenc lépései Sopronban: különböző, de átélhető élményeket kínálnak a Nyugat-dunántúli régióban.

Járjunk bármerre is, a régió lakói értőn őrzik, gondosan ápolják történelmi, vallási, néprajzi, gasztronómiai hagyományaikat, építészeti és szellemi értékeiket, melyeket szívesen és hitelesen mutatnak meg az ide látogatóknak. E sokszínűséget két világörökségi helyszínünk is jól jelképezi. Az UNESCO-listán jól megfér egymás mellett az ezeréves keresztény kultúrát képviselő Pannonhalma és az évszázadokon át a természettel harmóniában alakított Fertő-táj.

A történelem kiemelkedő személyiségeinek, híres politikusoknak, Európa-szerte ünnepelt zeneszerzőknek eredhetünk a nyomába, ha felkeressük a régió kastélyait, múzeumait. A nagycenki kastély Széchenyi nagyságának, a kehidakustányi Deák-kúria a „haza bölcsének" emlékét őrzi. A fertődi Esterházy-kastély Haydn muzsikájának halhatatlanságát, a soproni főúri paloták Liszt szerzeményeinek zsenialitását hirdetik. De itt vannak még a régió várai és kastélyai is – a kőszegi Jurisics-vár, a sárvári Nádasdy-vár, a körmendi Batthyány-kastély –, melyek története főúri családokhoz, sorsdöntő ostromokhoz kötődik, és virágos városaink, ahol szebbnél szebb látnivalók várnak.

Vallási értékeinket a Szent Márton Út és a Mária Út állomásai, a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a győri püspökség egyháztörténeti kincsei, a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor és a Vasvári Domonkos Rendház gyűjteménye őrzik. A Mária Út Kőszegtől Celldömölkig haladva mutatja be régiónk Mária-emlékeit, a Szent Márton Út pedig a szlovák és a szlovén határ, Rajka és Domonkosfa között, szombathelyi központtal kalauzolja Márton nyomában a zarándokokat. A népi kultúra ma is élő alkotásai a Vasi Múzeumfaluban, a Göcseji Falumúzeumban, az őrségi Pityerszeri népi műemlék-együttes épületeiben vagy a zalai haranglábakban öltenek testet.

A régió különlegessége, hogy igyekszik egységbe forrasztani és együtt bemutatni a történelemalakító pillanatokat és az egyszerű népi élet hétköznapjait. A kulturális élmények alapját a hiteles feltárás, a megőrzés és az élményszerű bemutatás jellemzi. Egyedülálló értékeink – a kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve, a jáki templom, a Héderváry Kastély, a fertőszéplaki tájházak – mind a mai napig autentikus formában kínálnak kulturális élményt a látogatóknak.