Nádasdy Történelmi Fesztivál – Törökverők Sárváron

Huszárok és háremhölgyek, magyar és török csapatok, vásári komédiások népesítik be nyaranta a sárvári várat a Nádasdy Történelmi Fesztivál idején.

A történelmi fesztivál Nádasdy Ferenc nádor udvartartásának mindennapjait eleveníti fel. Helyszíne a vár területe, mely a török hódítók elleni harcban tett szert nagy jelentőségre. 1532-ben Nádasdy Ferenc vezetésével a város lakossága vissza tudta verni a nagy túlerőben lévő török sereg ostromát. Ezt a dicső korszakot ismerhetjük meg Sárváron, július végén.

A fesztivál a Nádasdy-vár és az azt övező mezőváros korabeli napjait idézi meg. A rendezvény állandó eleme a korabeli, a kistérségre jellemző gasztronómiai csemegéket kínáló Báthory-lakoma, ahol somlói borok, tilosaljai fácánsültek és persze a Rábából kifogott halak is az asztalra kerülnek. E fejedelmi lakomát a Nádasdy-vár bástyáján szolgálják fel, ahol a középkori reneszánsz lakomák világa elevenedik meg, színes programokkal fűszerezve.

A fesztiválon bepillanthatunk az egykori végvári vitézek, oszmán hódítók és huszárok tábori életébe. A hadi módszerek és taktikák különböző válfajaiból kaphatunk ízelítőt, legyen az íjászat, feketelőporos lövészet, ólomkatonákkal játszott stratégiai játék, oszmán adószedők mezővárosi portyája, vásárütés, avagy várostrom. De izgalmas programnak ígérkezik a háremhölgyek árverése is.

Az esemény három napja alatt kikiáltók, komédiások, utcazenészek, igricek, török táncház, boszorkánypör, jövendőmondó szórakoztatja a közönséget. Emellett a Vivát huszár! - Országos huszárminősítő versenyen a huszárok ügyességéből, rátermettségéből, az Oszmán főzőversenyen pedig a kistérség gasztronómiai csemegéiből kaphatunk ízelítőt. A vár külső udvarán kézműves vásárban, korabeli lepények és pecsenyék vásárán és a török bazárban szerezhetjük be a vásárfiát. A jó hangulatról koncertek és színházi előadás is gondoskodik. Sárvár, a Nyugat-dunántúli régió egyik kiemelkedő fürdővárosa, emellett gyógy- és wellness-fürdőjével, virágos arborétumával várja az ide érkezőket.