Színház az egész Nyugat-Dunántúl

Színház az egész Nyugat-Dunántúl… és színész benne minden férfi és nő! Tavasztól őszig valóságos színpaddá változik a régió. A kosztümös rendezvényeken történelmi korok forgataga elevenedik meg, a szabadtéri színházakban pedig a csillagos ég alatt élvezhetünk komédiát, komoly és könnyűzenét, avagy vérpezsdítő táncprodukciót.

Mi több, még a hideg őszi-téli hónapokban is kínál olyan rendezvényeket „Az erőt adó régió", amilyenekkel máshol nem találkozhatunk. A titok nyitja a „Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye" cím, melyet idén 23 kiváló esemény nyert el. A páratlan 23 garantáltan egyedi rendezvény-csemegékkel szórakoztatja a fesztiválkedvelőket. Tavasszal például virágos rendezvények hirdetik a virágba boruló régió pompáját. Szombathelyen április végén a Herényi Virágút, az Őrségben pünkösdkor a Virágzás Napjai várják az érdeklődőket.

A történelmi fesztiválokon magunk is jelmezt ölthetünk, és átélhetjük letűnt századok hamisítatlan hangulatát. A Savaria Történelmi Karnevál a ma is érdekes római kor kulisszáiba enged bepillantást: augusztusban katonák, gladiátorok, rabszolgák, tógába, tunikába öltözött polgárok repítik a látogatót az egykori Savaria (ma Szombathely) izgalmas hétköznapjaiba. Az augusztusi Kőszegi Ostromnapokon és a júliusi Nádasdy Történelmi Fesztiválon Sárváron ágyúdörgés, kardcsörgés, puskaporos várostrom ígér kalandos időtöltést, megidézve a török kori hősies és dicsőséges végvári csatákat. Rizsporos parókák, abroncsos szoknyák, főúri fényűzés világába kalauzol a Barokk Esküvő Győrben augusztusban.

Zene és tánc minden mennyiségben! VOLT és Liszt Fesztivál Sopronban, Iseumi Szabadtéri Játékok Szombathelyen, Magyar Táncfesztivál Győrben – a klasszikus operától a dobhártya szaggató rockzenéig, az alternatívtól a hagyományos népi muzsikáig, a kortárs balettól a fergeteges néptáncig bármely műfajban megtaláljuk a kedvünkre valót a régió zenei és táncfesztiváljain.

Folklór- és gasztrokínálatból sincs nálunk hiány. Az egykori szokások, viseletek, a paraszti életforma épületei, tárgyai a régió skanzenjeiben rendezett folklór fesztiválokon testközelből ismerhetők meg. S hogy a különleges kulináris élmények se maradjanak el, keressük fel a Nyugat-Dunántúl gasztronómiai fesztiváljait, melyek főként az őszi időszakban kényeztetnek különleges ínyencségekkel. Az őrségi töktől a zalaegerszegi mézen át a soproni és kőszegi borokig számtalan finomság csábít, melyek nálunk honos terményekből, eredeti receptek alapján készültek.