Aktívan a Fertő-tájon – Három táj vonzásában

A tó, a hegyek és a síkság találkozása: a Fertő-táj titkait elrejti az felületesen szemlélődő látogató elől, csak annak mutatja meg magát, aki felkészült rá, hogy a mélységeit, megbúvó csodáit felfedezze. Induljunk útnak a Fertő-tájon kerékpárral, gyalog, vagy éppen vitorlással, szörffel vízi és vízparti kalandokra!

A kerékpárosok számára a Fertő parti kerékpárút nyújt kellemes élményeket. A majdnem sík terep, az út melletti pihenőhelyek, a kerékpárbarát szálláshelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy akár családostul is lehessen vállalkozni a táj felfedezésére. A biciklisek az utazás alkalmával megismerhetik a népi építészet alkotásait, a Fertő-Hanság Nemzeti Park növény- és állatvilágát. A kényelmes tempójú túrázásba belefér egy fürdés a hegykői strandon vagy Fertőrákoson, este pedig egy igazi borozóban lehet leöblíteni a lenyelt port. A kerékpárosok útjukat kombinálhatják hajóval és a GYSEV kerékpárszállító szolgáltatásával is.

A tó azonban a legszebb arcát a vízen mutatja, amit a vitorlázók és szörfösök élvezhetnek. A földrajzi helyzetből fakadó tartós és állandó szél nekik teremt ideális feltételeket. Az on-line előrejelző rendszer pedig mutatja a mindenkori szélviszonyokat, hogy mindig a legkedvezőbb pillanatban lehessen vízre szállni. A határ szerencsére már csak a térképen létezik, mind a gyalogosok, mind a kerékpárosok, vitorlázók országhatártól függetlenül mozoghatnak a vendégváró Fertő-tájon. A strandolás szerelmesei Fertőrákoson mártózhatnak meg a vízben, mely igazából gyógyvíz. A fürdés egészséges, hiszen a tó magas ásványianyag-tartalma és enyhén lúgos kémhatása természetes gyógymedencévé avatja a Fertő-tavat.

Aki már ismeri Leány-völgy és a Fertő születésének mondáját, aki tudja és érzi, miért egyedi és spirituális e táj, hajlandó időt és figyelmet szakítani az élet apró csodáira, az gyalogosan a Mária úton indulhat el, mely Soprontól Boldogasszonyig tárja fel a táj szakrális értékeit.

 A közelmúlt történelme iránt érdeklődők választhatja a Vasfüggöny túrautat, mely a csodás táj mellett áttekintést ad a nagyszerű történelmi pillanatokról és az Európát egykor megosztó határsáv megmaradt emlékeiről. A Páneurópai Emlékhely a túra egyik kiemelt központja, pihenőhelye, ahol történelmi tablók mutatják be 1989. augusztus 19. délutánjának sorsfordító óráit, amikor a határsáv megnyitását követő páneurópai pikniket. A másik attrakció a hegykői Vasfüggöny emlékpark, ahol pedig a műszaki zár kiépítésének szakaszait ismerheti meg a látogató.