Pünkösd: piknik, pincék, túrák, fesztiválok

A pünkösdi hétvégén a boré a főszerep, kinyitnak a történelmi borvidékek pincéi. Aki csak túrázni szeretne, a Gerecse várja kőfejtőivel, történelmével, kőzeteivel, ősmaradványaival, valamint a különleges ritkaságairól méltán híres élővilágával. A Velencei-tónál is folytatódnak a fesztiválok és a tavasszal megkezdődnek a sportversenyek is. A Komáromi Erőd pedig a kutyák szerelmeseit várja.

Móron lent a pince és fent a vár

A Móri Borvidék hallatán mindenkinek az Ezerjó jut eszébe, esetleg a móri Leányka. De most a Nyitott Pince Napok és a pünkösdi bortúra alkalmával egész széles repertoárral ismerkedhet meg, aki Mórra látogat. A szombati napon akár lovaskocsival is végiglátogathatók a Móri Borvidék Pincészetei.

Vasárnap érdemes Csókakő vára felé venni az irányt, legalábbis a vár alatti rendezvénytérig, ahol vári vásár várja a helyi kézműves termékeket kedvelőket, a gyermekeket pedig kézműves sarok és fakörhinta. Az igazi kihívást keresők összeköthetik egy vártúrával a csókakői látogatást.

TIPP! Via Ferrata Cseszneken - Az extrémebb túrák kedvelőői biztosított kötélpályákon mászhatják meg a várhegyet.

Fröccsök, főzőverseny és kultúra Etyeken

Beköszöntött a nyár, jönnek a kétnapos Piknikek! Június 7-8-án a nyár ízeivel várja látogatóit a Gasztrosétány Etyeken. Az évszaknak megfelelő specialitásokkal és programokkal, mindkét nap 10.00 órától borkóstolókkal, gasztronómiai különlegességekkel, kézműves kiállítással és vásárral, főzőversennyel és KultúrFelhő gyerekligettel várja a látogatókat az izgalmas ígérkező esemény. Lesz malacsütés parázson, kapros túrós lepény, a legüdítőbb fröccsök és minden, mi szem szájnak ingere, az etyeki újhegyi és szépvölgyi borászok pedig nagyszerű vendégborászokat hívtak a Kárpát Medence egész területéről. A zenei programról pedig olyan zenészek gondoskodnak majd, mint Szabó Balázs Bandája, valamint Csemer Boglárka Boggie.

Túrázzunk a Vértesben és a Bakonyban

A Gerecsében vezetett túra során megismerkedünk Pisznice kőfejtőivel, történelmével, kőzeteivel, ősmaradványaival, valamint a különleges ritkaságairól méltán híres élővilágával.  A táv 8 km, találkozás Pusztamaróton az emlékműnél.

TIPP! Hol túrázhatunk még a Bakony és a Vértes tájain a régióban?

Nemzetközi Kutyakiállítás (CACIB) lesz Komáromban

Aki ezen a hétvégén a komáromi Monostori Erőd falai között bolyong, ne csak a felújított Duna bástyát nézze meg, hiszen részt vehet a nemzetközi kutyakiállításon is június 7-8-9-én. A kutyabarát látogatók kutyaiskolák bemutatóit, a magyar lovassuttogó, Hamza Viki előadását és kutyás sportversenyeket is láthatják.

Öreg motorosok, sárkányok és a Triatlon Velencei-tónál

A Velencei-tó sem maradhat ki természetesen, hiszen széles repertoár vár mindenikre. Lesz Agárdon Old Motors Találkozó, ahol nemcsak az „öreg motorosok" randija lesz, hanem mindenkit szeretettel várnak, aki rajong ezen járgányok iránt.

Pákozdon Sárkányeresztő Találkozón vehet részt, aki kilátogat a hegyre, ahol a szél mindig fúj. Igazi látványosság a sok színes, magasabbnál magasabbra törő, változatos formájú sárkány. De nemcsak az égen, a földön is lesz néznivaló, hiszen a helyi kulturális csoportok színes kavalkádja kápráztatja el a nagyérdeműt.

Vasárnap a sportos, vagy sportot kedvelők drukkolhatnak az eXtremeMan 51.5 Olimpiai távú triatlon verseny résztvevőinek, akik 1,5 km-t úsznak a Velencei-tóban, 40 km-t kerékpároznak a Velence- Kápolnásnyék  Vereb – Lovasberény útvonalon és 10 km-t futnak a velencei kerékpárúton. Rajt és cél a Velencei Vizi Várnál.

TIPP! A Velencei-tó körüli kerékpárutak kiváló lehetőséget adnak a család apraja-nagyja számára egy kellemes nap eltöltésére. Tegyünk kitérőt a kerékpárút közelében lévő látnivalókhoz is!