A Bakony titkai

A „Bakonynak különös híre-neve, csodálatos bája, s leírhatatlan varázsa van" – fogalmazott egykor Eötvös Károly. Főúri erdőségek, őrtornyok, romok, vízesés, szurdokok és a Sobri Jóska Kalandpark mellett megcsodálhatjuk a vidék legcsodálatosabb napfelkeltéjét is - a Négyszögletű kerek erdőről nem is beszélve.

Ősi legendák, rejtélyes kalandok kelnek életre az erdőség ösvényei, barlangjai, falvai, dombjai között betyárokra, gyors patakok vályta szurdokokra,  vízesésekre bukkanunk túrázás közben. Összeszedtük a Bakony érdekes látnivalóit, programlehetőségeit. 

Királyokról, vitézekről regél a várpalotai reneszánsz palota, a Thury-vár, ahol az őrtornyok, a világi falfreskók, a várudvar ma is működő kútja napjaink látványos felújítása után méltó díszletet kínálnak a történelem megidézéséhez. Lovas- és gyalogos túrákat, méhészeti látogatást, kerékpáros kirándulásokat tehetünk a Thury-vártól.
TIPP! A Thury-vár 3D-ben

Főúri vadászatok kedvelt színtere volt Szentgál és Úrkút erdősége. A szentgáli tiszafás ma is fenséges fái vannak: a bükkfajták mellett többezer őshonos tiszafa áll a területen, míg az élővilágban olyan érdekes nevű fajokkal találkozhatunk, mint a széleslevelű nőszőfű, a pirítógyökér, vagy a bozotntos csukóka - és ezek mind növények voltak. Olyan érdekes madarakkal is talákozhatunk itt, mind  a zöld küllő, a csuszka, a fekete harkály és az erdei pinty.

A közelben izgalmas földalatti túrát tehetünk a Szentgáli-Kőlik barlagban. A Magas-Bakony zárt erdei, sötét szurdokai, egyébként is sok, mintegy 30 barlangja rejtegette egykor a híres bakonyi betyárokat is. Közülük is a leghírhedtebb, Sobri Jóska ihlette meg a népszerű kislődi kalandpark névadóit. A kalandpark derekasan betyáros élményei után a látogatók helyben csillapíthatják éhségüket, de átsétálhatnak a remek melegszendvicséről ismert Hársfa presszóba is.

A környék legszebb szurdokában, Bakonynána és Jásd között, a Gaja-patak mentén húzódó völgyben  található a másik betyár, Savanyú Jóska barlangja és a varázslatos vízesés, a Római fürdő.

Nagyvázsonyból középkori szerzetesek nyomába eredhetünk: a kék túrajelzést követve előbb a Szent Mihály pálos kolostort és templom romjait, majd az Ilona kápolnaromot, a Tálodi  - szintén egykor a pálosok lakta - kolostorromot, a zöld jelzésen elindulva pedig a Szent Jakab templomromot látogathatjuk meg.

A taliándörögdi Szent András templomrom és környéke kisugárzása miatt nagyszerű túracélpont.Nem csak a Művészetek Völgye programsorozat idején szolgál színi előadásoknak, koncertek különleges helyszínéül a táj és a vallásos színtér haromónikus képe. 

A magyarpolányi Kálvária-domb tetejére érve egy éjszakai túra befejezéseképpen, ha a hajnali vidék legcsodálatosabb napfelkeltéjében gyönyörködhetünk. Megkapó látvány ilyenkor a Bakony: tiszta időben ellátni egészen a Balatonig. 
TIPP! A május-júniusi időszakban érdemes részt venni egyszer a polányi passión. 

A csehbányai erdő közepén megbújó Mária kápolna és kőkereszt a legendája miatt is izgalmas célpont, melyet évszázad elején itt élt csehbányai lakosok elbeszélése fűzött a kápolna épületéhez. Egy erdész egy alkalommal éjjel eltévedt, nem talált haza, ezért Istenhez fohászkodott segítségért. Nemsokára fényt látott messziről. Elindult a fény irányába. A fényhez közeledve látta, hogy tűz ég ott, az világított. A tűz mellett átmelegedett, utána már tájékozódni is tudott, és szerencsésen hazatért.

A természet adta báj, a történelmi varázs mellett kereshetünk a Bakonyban gyógynövényeket Halimba vagy Várpalota környékén, medvehagymát Bakonybélben vagy Herendtől északra a Magyal-tetőn. Ez utóbbi irányba, a sárga jelzésen induljunk akkor is, ha gombászni támad kedvünk. Egészen a Hajagig kell azonban gyalogolnunk, kitartón keresnünk, ha erre az ízletes erdei kincsre fáj a fogunk – de megéri!