Székesfehérvár – 1000 év, ezer élmény

Székesfehérvár történelmi belvárosában tavasztól őszig kulturális rendezvények pezsdítik fel a város, és az itt lakók életét. Az ezeréves város megannyi érdekességet és meglepetést tartogat mindazoknak, akik igazi élményekre vágynak.

A tavaszi kulturális ébredés első – 14 éve állandó – állomása május végén a Kortárs Művészeti Fesztivál. Évente nemzetközileg ismert művészek, és a műfajokat felfedező fiatalok találkoznak a mese, az irodalom, a film, a képzőművészet, a jazz, és a tánc műfajaiban. A rendezvény első momentumaként a város Fő utcájára kikerülnek azok a művészzászlók, amelyek a fesztivál keretében készültek, ezután pedig egymást érik a programok.

A nyári fesztiválok között kiemelkedő értéket képvisel a HarmoniaAlbensis templomi koncertsorozat (június végén és július csütörtöki napjain). Az elmúlt évek fellépői között olyan neves művészek szerepeltek, mint például Miklósa Erika, a Tomkins Énekegyüttes, a Bach Együttes, Drahos Béla és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Nyári Színházi Fesztivál (július) keretében felállított szabadtéri színpadon nagysikerű musical és operett feldolgozások örvendeztetik meg a családokat.

Júniusi fesztiválajánlatunkban a hagyományőrzésé a főszerep. A Tűzzel-vassal Fesztiválon a Rác utcai Skanzen házai között autentikus környezetben élednek újra az elfeledett ősi népi mesterségek. A kézműves vásár hangulatát hagyományőrző csapatok produkciói teszik még színesebbé.

Augusztusban a Fezen (Fehérvári Zenei Napok) könnyűzenei fesztiválkoncertjein a kisebb helyi bandáktól kezdve a világsztárokig mindenki megtalálható. A fellépők között olyan világsztárok szerepelnek, mint Al Di Meola, Machine Head, Sepultura, Korpiklaani, Sabaton, és még sokan mások.

A nyári forró hangulatot mi sem tehetné még forróbbá, mint a nyüzsgő, vibráló,  táncosokkal teli forgatag a belváros szívében. A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál rendezvényein a szabadtéri színpadon minden este zenés és táncos programok szórakoztatják a fesztiválra látogatókat, ezalatt kézművesek, bor- és pálinka sátrak kínálják portékáikat. A Táncházban rendezett esti programokon pedig együtt táncolhatunk a fellépőkkel, ez adja az igazi varázsát ennek a fesztiválnak.

Az augusztusi hétvégék egyikén különösen érdemes Székesfehérvárra látogatni, mert ilyenkor megelevenedik a város története és legendái. A Történelmi Kavalkád rendezvény programsorozata élettel tölti meg az utcákat, itt járnak-kelnek a királyok, kobzosok, lovagok, és szinte bármelyik pillanatban belecsöppenhetünk egy látványos történelmi felvonulásba, egy lovagi bemutatóba, vagy az Élő-Képes Krónika valamelyik jelenetébe.

Szeptember végén ízig-vérig magyaros gasztronómiai kirándulást kínál a Fehérvári Lecsófőző Vigasságok. Ilyenkor sokszor hallani ezt a kérdést: miért lecsó? Mert készítésekor szabadon szárnyalhat a fantázia! Székesfehérvár Belvárosa megtelik a lecsó illatával és a több száz főző csapat jókedvével. Aki jóllakott a kóstolóval, nézelődhet napestig a népi iparművészek vásárán a város Fő utcáján.

A hónap végén Székesfehérvár csónakázótaván a Sárkányhajó Fesztiválon hangos zsivajjal, dobszó ütemére űzik a csapatok a sárkányhajókat a célba. Érdemes hát csatlakozni!

A téli hónapok közeledtével is érdemes visszatérni Székesfehérvárra! Ha egész évben kevés volt az idő egymásra, akkor az ünnepi készülődés csak a családról szóljon! Zenei programok, ajándékvásár, egyedi kézműves termékek, gyerekfoglalkozások, kiállítások és különleges produkciók teszik emelkedetté a karácsonyt megelőző napokat.