Várpark a Velencei-tónál

A Velencei-tónál járva olyan különlegességre is bukkanhatunk, mint Dinnyésen a Várpark. A park 18 középkori magyar romvár kicsinyített mását mutatja be rekonstrukciós tervek alapján, eredeti anyagukból felépítve. Történelmi visszatekintést nyújt emlékoszlopok formájában a magyar királyoknak, fejedelmeknek és kormányzóknak.

A Várpark megalkotója, Alekszi Zoltán 2012-ben kezdte el komolyabban a Várpark megvalósítását. A kialakítást hosszú előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. Az alkotó célja az volt, hogy középkori magyar várakat mutasson be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 18 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, saját udvarán építette fel a kuriózumnak szánt látványosságot. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére.

TIPP>>> Aki Dinnyésen jár, ne szalassza el meglátogatni a Várpark szomszédságában lévő Dinnyési Hagyományőrző Központot, ahol többek között július 26-án Anna-napi Gyümölcsünnepet tartanak, augusztus 19-én pedig Kemencés Kenyérünnepet.

Dinnyésen járva érdemes végigjárni a Madárdal Tanösvényt, mely kitűnő lehetőséget ad minden korosztály számára, hogy közelebbről megismerhesse a Velencei-tó és környéke növény és állatvilágát. A tanösvény 15 km hosszú bemutató útvonala három részből áll:

1. Tóparti túra (8 km): a dinnyési Hagyományőrző Központtól az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig vezet, kerékpárral is járható útvonal.

2. Szikes túra (4 km): a Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskola Geológiai Kőparkjához vezet. Az útvonalon kerékpárral is végigmehetünk.

3. Müller István túra: 3 km-es körutat jár be a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen. Ezt az útvonalat, a terület értékeit közel 50 éven át hűségesen őrző természetvédelmi őrről, Müller Istvánról nevezték el. A túra során előforduló fajok: nádi énekesmadarak (nádirigó, cserregő nádiposzáta), gázlómadarak (nagykócsag, bölömbika), récefélék (tőkés réce, cigényréce), őshonos háziállatok (magyar szürke marha, rackajuh).