Élő hagyományok a Közép-Dunántúlon

A Királyi régió hűen őrzi a régmúlt idők élő hagyományait, legyen szó farsangi mulatságról, húsvéti népszokásokról vagy kézműves hagyományokról.

A Dunántúl Athénjeként is emlegetett Pápán Közép-Európa egyetlen kékfestő múzeuma csodálható meg, mely egészen a XX. század közepéig működött. A múzeumban manapság a kékfestő készítés munkafolyamataival ismerkedhet meg az érdeklődő, és megtekinthetik a híres üzem termékeit is.

Európa-szerte ismert termék az Ajkai Kristály. Napjainkban igényes kivitelű, egyedi díszműveket, poharakat, kelyheket készítenek a mai napig az ősi, szájfúvásos technológiával, melyet egy gyárlátogatás során az üzem mellett található múzeumban tekinthetnek meg.

A Herendi Porcelánium épületegyüttesében a világon egyedülálló, különleges kirándulás várja a látogatókat. Elsőként filmvásznon követhetik végig a mítosszá vált herendi porcelán világhódító útját, majd a Minimanufaktúrában a porcelánkészítés folyamatát – a formázástól a festésig – mutatják be.

Minden évben Móron rendezik meg a Farsangzáró Vigasságokat, melynek során a látogatók megkóstolhatják a régió borkülönlegességeit, megtekinthetik, vagy akár részt is vehetnek a jelmezes felvonuláson, köszönthetik az év Farsangi Pincekirályát és Pincekirálynőjét, majd az est záróakkordjaként egy élőzenés mulatság várja a szórakozni vágyókat.

Februárban, húshagyó kedden rendezik meg minden évben a Mohai tikverőzést, mely esemény már a Szellemi Kulturális Örökség része. A mohai tikverőzés hagyománya legalább százéves. A falu fiatal legényei maskarákba öltöznek, s házról házra adományokat gyűjtenek, miközben bekormozzák a fiatal lányok és asszonyok arcát. A kormozásnak termékenységvarázsló erőt tulajdonítanak.

A tavaszi népszokások közül ma is él Pázmándon a húsvéti sibálás szokása, mely a régió szlovák telepítésű falvaira jellemző. Legfontosabb kelléke a fűzfavesszőből font siba /más helyeken korbács/. Azt tartják szerencsésnek, ha még az ágyból ugrasztják ki a leányt. Amikor a legények betérnek a lányos házhoz, legelőször a lányt sibálják meg. Mögé állnak és kezdik a rigmust: „Sibiribi tojásos, Keléses bolhásos, Esztendőre frissebb légy, Ne olyan lusta, mint most!".

Az Európában egyedülálló Polányi Passiójáték bemutatójára minden évben a pünkösdi ünnepségek keretében kerül sor Magyarpolányon. A község adta természetes környezetben, a település lakóinak közreműködésével létrehozott produkció megrendezéséért a település elnyerte Közép-Európában először, az Europassio fővárosa címet. A Jézus szenvedéseit bemutató dráma megtekintése mellett sokrétű és gazdag programsorozat várja az érdeklődőket a Polányi Pünkösdi Ünnepségeken.