Hol kiránduljunk Veszprémben és környékén?

Veszprémen és környékén izgalmas régi épületeket, Rotundát és a körtemplomot, összesen négy várat, a veszrémi, a nagyvárzsonyi, a Thury és a Kinizsi várat, az állatkertet, és egy kiadós balatoni bobozást írhatunk fel a kívánságlistára. Hogy a sok programból mennyit tudunk végiglátogatni, az csak rajtunk múlik, mindenesetre belesűrítettük három napba a lehetőségeket.
1. Nap – barangolás Veszprém körül
 
Mielőtt birtokba vennénk a várost, érdemes felfedezni Veszprém környékét is. Ha Budapest felől közelítünk, mindenképpen térjünk be Várpalotára. Az magasodó Thury vár története hatszáz évre nyúlik vissza. A „palotának" is nevezett vár a történelem során sokszor gazdát cserélt, egy ideig Mátyás király tulajdonában is volt, aki állítólag személyesen is megfordult itt. A várban ma többek között katonai viselet kiállítást láthatunk, valamint úti beszámolót hallgathatunk a Bakonyi Poroszkálók kalandjairól is. Utóbbiakat, a Poroszkálókat két fiatalember alkotta, akik XVI. századi viseletben, lóháton barangolták be a magyarok történelmének legfontosabb helyszíneit - Rodostótól Kazahsztánig.
 
Ha a 8-as számú úton haladunk tovább Veszprém felé, elhaladunk Öskü mellett, ahol érdemes megállni, és kinyújtóztatni a hosszú buszúton elfáradt végtagjainkat. Ösküben ne hagyjuk ki a híres Rotundát, a XV. században épített körtemplomot. 
Veszprém közelében újabb kitérőt tehetünk Nemesvámosra. A Villa Romana Baláca a római kor emlékét őrzi. Ez a Dunántúl legnagyobb helyreállított villagazdasága, ahol nem csak a letűnt kor emlékeit, hanem egy működő fűszerkertet is láthatunk. 
A napot a Veszprémi állatkertben zárhatjuk. Itt akár zoopedagógiai foglalkozásra is bejelentkezhetünk, de enélkül is meglátogathatjuk például a közönséges tapírt, a szurikátát vagy a pampanyulat, a kisiskolások pedig a kölyökdzsungel játszótéren vezethetik le az energiáikat.
 
 
2. Nap – Nagyvázsony és Veszprém
 
Szombaton vegyük az irányt Nagyvázsonyba, a híres Kinizsi-várba, ahol megismerkedhetünk a török kor történetével, fegyverkiállítást láthatunk, és a bátrabbak az íjászatot, éremverést is kipróbálhatják. Nem csak a vár, a falu is tartogat érdekességet: a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban egy egykori takácsmester szerszámkészletét és az utolsó rézműves mester műhelyét látogathatjuk meg, előzetes bejelentkezéssel pedig a Kovácsmúzeumba is bejuthatunk, ahol testközelből ismerhetjük meg ezt a különleges mesterséget.
A nap további részében - váron kívül körbenézhetünk még a tűztoronyból, meglátogathatjuk a Szaléziánumot, a Tegulariumot, a Laczkó Dezső Múzeumot és a Főegyházmegyei gyűjteményt – de akár - több kisebb csoportban - segway túrát is tehetünk.
 
3. Nap  – Irány a kalandpark!
 
Az (osztál)kirándulás utolsó napján ideje, hogy mindenki alaposan kimozogja magát, hogy aztán a tanév hátra lévő részében könnyebb legyen a csendben ülés. Veszprém környékén nincs is erre jobb hely, mint a közeli balatonfűzfői bob- és szabadidőpark. Itt felkészültek a nagyobb csoportok fogadására is, másfél órás bobozós-mászókázós tombolástól az egész napos drótkötélpályás, íjászkodós, mászótornyos bátorságpróbáig mindenféle program közül választhatunk. Ha a csapatnak maradt még ereje és energiája, a közeli Balatoni Csillagvizsgálóban még utoljára felpillanthatunk a Közép-Dunántúli égre. 
 
TIPP! Még több program a környéken:
kalandpark, bob, segway | túrázás | kerépáros túrák | tavaszi programok