Köszönti Önt a Királyi régió!

Magyarország történelmi középpontja a Közép-Dunántúlon: a Dunától a Balaton-felvidékig csaknem három megyét felölelve terül el a magyar államiság bölcsője, hazánk történelmi, szakrális emlékekben gazdag öröksége.

Gorsium-Herculia régészeti parkja az ókori Róma provinciájának világába repít vissza. Székesfehérvár – a „királyok városa" – és Veszprém – a „királynék városa" – palotái, múzeumai és kincses templomai letűnt korokról mesélnek. Sümegen, Cseszneken, Csókakőn büszke várak vigyázzák az erdők csendjét, Martonvásár, Nádasdladány, Fehérvárcsurgó, Dég és Csákvár romantikus kastélyai és angolkertjei a hajdani főúri családok pompájáról és életszeretetéről tanúskodnak.

Majkon a kamalduli szerzetesek titokzatos világa, a Monostori erőd katonás szigora nyűgözi le a látogatót.

E sok szépség azonban nem csupán látnivaló, hanem utánozhatatlan hangulatú fesztiválhelyszín is. Várjátékok, kastélykoncertek, nyáresti hangversenyek és színházi élmények, hagyományőrző sokadalmak, gasztronómiai és borünnepek – a Közép-Dunántúl településein egész évben pezseg az élet!

Herenden meglesheti, hogyan készül a leheletfinom és különlegesen értékes porcelán, Pápán a kékfestők, Csákváron a fazekasok műhelytitkaiba nyerhet betekintést.

A természet igen bőkezűen bánt a régióval. A Bakony, a Vértes és a Gerecse vadregényes hegyei, szőlőlugasokkal tarkított domboldalai, romantikus szurdokvölgyei felfedezésre csábítanak.

Bakancsban, kerékpár nyergében vagy lóháton? A vadászok kapitális vadakat kaphatnak puskavégre, a halban gazdag tavak kivételes horgászzsákmányt ígérnek.

Közép-Dunántúlon a vizek szerelmesei sem maradnak szárazon. A „napfény tava", a Velencei-tó a fürdőzés és a vízi sportok örömeit kínálja mindenkinek. Az új és megújult, XXI. századi szolgáltatásokat és kényelmet nyújtó gyógy- és élményfürdők tárt karokkal fogadják a gyógyulni és pihenni vágyó turistát.