Ismét Kék Hullám minősítést kapott a gárdonyi Sport Beach

Az idén 27 balatoni fürdőhely mellett egy Velencei-tavi strand, továbbá 4 balatoni kikötő nyerte el a Balatoni Szövetség által koordinált Kék hullám minősítést. Ezt a címet azok a strandok viselhetik, amelyek a kikapcsolódás és a szórakozás mellett a biztonságra és a környezetre is ügyelnek.

A szempontok között szerepelt a szolgáltatások színvonala, a fürdőhelyek kijelölése, a vízminőség, a vízi mentés, az elsősegélynyújtó hely megléte, a hulladékgyűjtés és -tárolás, a sportolási, szórakozási lehetőségek, játszóterek, a panaszkezelés módja és az esélyegyenlőség biztosítása a mozgáskorlátozottak számára.

Kék Hullám minősítést a Velencei-tavi strandok közül idén egyedül gárdonyi Sport Beach kapott.

A strand Gárdonyban, elragadó természeti környezetben, közvetlenül a természetes vízparton található. Gyönyörű panoráma tárul az idelátogató elé:a szemközti Velencei-hegység lankái, vagy a lenyugvó nap által festett aranyhíd, a környék természetes nyugalma, garantálja a kikapcsolódást.

A strand 2008 óta az ország első öko-szemléletű strandjává lett, melynek keretében például szelektív hulladékgyűjtést valósítanak meg, a strand területén több helyen palackprést helyeztek el és megújuló (szél- és nap) energiával állítják elő a kemping éjszakai területvilágításához szükséges áramot és a zuhanyzáshoz szükséges meleg vizet. Minden közösségi helyiségben (wc, zuhanyzó) nyomógombos csaptelepeket és mozgásérzékelős világítást szereltek fel, kizárólag újrafelhasznált papírt használnak irodai célokra és reklámanyagaik nyomtatásához, a fenntartható jövővel kapcsolatos programokat, előadásokat, bemutatókat, játékokat, vetélkedőket, játszóházat szerveznek.

A strand saját üzemeltetésű büféjében bio élelmiszereket használnak. A terület gondozásához, a gyomirtához sem vegyszert használnak. A kapálással eltávolított gyomokat, az elszáradt és levágott ágakat darálják majd újra felhasználják a kertben.

Az aktív kikapcsolódást előnyben részesítők szárazföldi sportpályákon strandfocizhatnak, röplabdázhatnak, lábtengózhatnak vagy kosarazhatnak,  a  vízen pedig például a fejelőknek, focizóknak, röplabdázókank alakítottak ki játékterületet.

Az egészségmegőrzés érdekében az öltöző épületben frissítő masszázst és himalájai sóhomokozót vehetnek igénybe a látogatók.