Ősszel a gasztronómiáé a főszerep

Itt van az ősz, ami igazán kitűnő gasztronómiai élményekkel ajándékoz meg bennünket régió-szerte. Lesz vadételfőző verseny Soponyán, piknik Etyeken, cicege Pápán, ízes-ínyes ünnep Pázmándon, halászbúcsú Rétimajorban a harcsa főszereplésével, lecsó Székesfehérváron és természetesen bornapok Móron.

Szeptember 6-án Soponyán a VII. Országos Vadgasztronómiai Fesztiválon nemcsak a szabadban, bográcsban készült vadételeket kóstolhatunk, hanem, kipróbálhatjuk ügyességünket a koronglövészetben, vagy megnézhetjük a trófeakiállítást is, mindezt egy helyen.

A Vadgasztronómiai Fesztiválról szóló cikkünk itt olvasható!

Szeptember 6-7-én az Etyeki Pikniken lesz bográcsos lecsó, 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkák, a legüdítőbb fröccsök és az ősz ízei a pincesoron. Az etyeki újhegyi és szépvölgyi borászok pedig nagyszerű vendégborászokat hívtak a Kárpát Medence egész területéről. A szervezők gondoskodtak színvonalas kézműves és gasztronómiai kiállításról és vásárról, a gyermekeknek pedig számos izgalmas programról.

Bár a pápai Esterházy-kastély még felújítás alatt áll, a már gyönyörűen megújult belső udvara ad otthont szeptember 11-14. között a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválnak. A magyarországi borvidékek bemutatkozása mellett a Pápán cicegeként ismert burgonyás étel legváltozatosabb formáival találkozhatnak a különlegességek iránt érdeklődők, a város húsipari hagyományait népszerűsítve pedig kiváló minőségű hazai csülökből készült ételeket fogyaszthatnak a látogatók. Az étel és italkínálatból ezúttal sem hiányoznak majd a jóféle pálinkák, a fesztivál szórakoztató és kulturális programjai pedig legalább olyan változatosak lesznek, mint az étel és italkínálat!

Szeptember 13-14-én Pázmándon az Ízes-ínyes ünnepen és vásáron a kézművesek és termelők nemcsak eladják portékáikat, hanem lehetőség van az előállítási folyamatokkal is megismerkedni, sőt részt venni benne. Természetesen azután személyes „vásárfiával" és élményekkel telve térhetnek haza a vásárlók.

Sáregresen, Rétimajorban szeptember 20-án a harcsáé a főszerep a Halászbúcsún. 

Különleges helyszínnel és rekordszámú főzőcsapattal vár mindenkit az ország második legnagyobb főzőversenye, a X. Fehérvári Lecsófőző Vigasság Székesfehérváron szeptember 20-21-én. Több mint 500 bográcsban készül az étel megszámlálhatatlan variációban a Lecsókirály cím megszerzéséért. A vigasságot színpadi programok és kirakodóvásár teszi teljessé. Az igazi lecsó mindig egyszeri és megismételhetetlen, de nálunk az összetevők közül nem hiányozhat a legfontosabb: a barátság.

A rendezvényekkel teli szeptember után már csak egy lépés és itt is van október első hétvégéje, mely évek óta a Móri Bornapoké. Október 2-5 között idén is fergeteges hangulattal vár mindenkit a Móri Borvidék legnagyobb, nemzetközi hírű program kavalkádja. Az idei bornapok eseményeit az 10. évfordulóval büszkélkedő  Fúvószenekari Fesztivál teszi még gazdagabbá.
A borünnep sajátos hangulatával, finom borokkal, ételekkel, hagyományőrző, művészeti, kulturális, sport és szórakoztató programokkal teli igazi hosszúhétvégét ajánl!