Ősszel középpontban a gasztronómia

Megérkezett az ősz, a programok sora azonban ebben az évszakban is folytatódik: így főszerepet kapnak a gasztronómiai fesztiválok és borról szóló események, ugyanakkor sárkányhajó és repülőnap is vár ránk szeptemberben Pápától Székesfehérváron át Veszprémig.

A pápai Esterházy-kastély gyönyörűen megújult épületegyüttese ad otthont szeptember 9-13. között a nagyszabású gasztronómiai és kulturális rendezvénynek, a Pápai Csülök, Cicege  és Borfesztiválnak. A kínálatban megjelennek a hazai történelmi borvidékek borai, a Pápai Hús kiváló minőségű termékeiből készült csülökételek, különleges ízesítésű cicegék és ízletes pálinkák.

Szeptember 10-13. között Martonvásár ad otthont a Magyar Népdal Napjának. Változatos programokkal és kulturális műsorokkal vár bennünket az esemény. Lesz kiállítás, EXPO, testvérvárosi fellépők, helyi és környékbeli hagymányőrző csoportok bemutatkozása, dalárda találkozó, Hungarikum udvar és termelői vásár is. Természetesen nem maradhat el a helyi Százszorszép Táncegyüttes bemutatója sem.

Szeptember 12-13-én Pázmándon az Ízes-ínyes ünnepen és vásáron a Boráriumban kinyílik a Nagyi kamrája, préselhetünk mustot, süthetünk kürtös kalácsot, rakhatunk el savanyúságot.  Természetesen kóstolhatunk és vásárolhatunk,  lesz hagyományőrző játszóház, bábszínház, diafilm vetítés, családi táncház, JAZZ fröccs, Bachus BORolimpia és borvacsora is.

Különleges helyszínnel és ismét rekordszámú főzőcsapattal vár mindenkit az ország második legnagyobb főzőversenye, a  XI. Fehérvári Lecsófőző Vigasság Székesfehérváron szeptember 12-13-án. Több mint 600 bográcsban készül az étel megszámlálhatatlan variációban a Lecsókirály cím megszerzéséért. A vigasságot színpadi programok és kirakodóvásár teszi teljessé. 

Nemcsak a földön, de az égen is élmények várják azt, aki kilátogat szeptember 13-án Börgöndre a Repülőnapra.

Az Agostyáni Arborétum szeptember 12-én kézműves és dísznövény vásárral várja látogatóit, mely napnak a Természet Kincse nevet adták, bizonyára nem véletlenül. Kirakodóvásár és tartalmas programok mellett a gasztronómia őszi kavalkádja, a gyermekeknek ki-mit-tud és óránkénti szakvezetés vár bennünket.

Szeptember 19-20-án a Kulturális Örökség Napjaihoz Székesfehérvár és Veszprém mellett számos helyszín csatlakozott, így Alcsútdoboz, Dég, Lovasberény, Nádasdladány, Mór, Majk, Szőny, Tata, Tatabánya, Várpalota kulturális és történelmi örökségeivel ismerkedhetünk meg közelebbről.

A szeptember 19-27. között az Ars Sacra fesztivál során Székesfehérvár, Veszprém, Várpalota, Pápa, Tatabánya, Bajót helyszínekkel ingyenes, különböző műfajú koncerteken, előadásokon, tárlatvezetéseken és gyerekprogramokon vehetünk részt. A fesztivál keretén belül szeptember 19-én a Nyitott Templomok Napja alkalmából kiltárják a templomok a kapuikat és színes kulturális programokkal várnak a régióban Székesfehérváron, Pápán, Veszprémben,  Bajót-Péliföldszentkereszten, Nádasdladányban és Fülén.

Benedek Elek születésnapjához, a Népmese Napjához közeli napokra esik a veszprémi Mesefesztivál, ahol a legkisebbektől a nagyobbakig tartalmas szórakozással tölthetik el az időt szeptember 18-20. között. Lesz játszóház, előadások szülőknek és koncertek gyermekeknek, Mesebusz és drámapedagógiai és kézműves foglalkozás is.

A hónap utolsó hétvégéje is gazdag programkínálattal vár bennünket: Rácalmáson a tök kerül középpontba a Tökfesztiválon, Pákozdon a huszároké a főszerep a Honvédfesztiválon, Veszprémben Szent Mihály Napi búcsút rendeznek, Székesfehérváron a Sárkányhajók uralják a vizet, Fehérvárcsurgón Vonósnégyes Fesztivál szórakoztatja a kulturális programra vágyókat, míg Csákváron Mihály-napi Lovas- és Pásztortalálkozó lesz.