Aktívan a Királyi régióban

A régióba érkezőknek érdemes kényelmes túrabakancsot is magukkal hozniuk: e vidéken számos túraútvonal halad, melyeket bejárva a Közép-Dunántúl természeti, történelmi és kulturális értékeivel ismerkedhet meg a túrázó.

A turistautakon barangolva eljuthatunk a bakonyi betyárok rejtekhelyére, gyönyörködhetünk a Vértes és a Velencei-tó panorámájában és különleges természeti ritkaságokkal is találkozhatunk.

A Közép-Dunántúl hegyeiben a túrázókat is paradicsomi állapotok várják: a Bakony, a Vértes és a Gerecse vadregényes erdeiben felejthetetlen élményt nyújt a túrázás.
Az országos Kéktúra közép-dunántúli szakasza felöleli a Gerecse, a Vértes és a Bakony tájait. A kijelölt útvonalat követve megismerkedhetünk a Dunántúli-középhegység tájaival, a védett természeti értékeivel, s a Kéktúra célkitűzéseivel megegyezően a táj életével, a településekkel is.

Különleges élményt jelent a közép-dunántúli Piros Túra bakonyi szakasza, a vértesi körtúra, vagy a Gerecse védett területein történő barangolás. Az országos Kéktúra közép-dunántúli szakasza felöleli a Gerecse, a Vértes és a Bakony tájait. A kijelölt útvonalat követve megismerkedhetünk a Dunántúli-középhegység tájaival, a védett természeti értékeivel, s a Kéktúra célkitűzéseivel megegyezően a táj életével, a településekkel is.
Különleges élményt jelent a közép-dunántúli Piros Túra bakonyi szakasza, a vértesi körtúra, vagy a Gerecse védett területein történő barangolás.

Ugyancsak túrára csábít a Velencei-tó északi partja a Velencei-hegységgel, ahol a pákozdi ingókövek, a nadapi Szintezési Ősjegy és a Pákozd-Sukorói Arborétum megtekintésén kívül a borvidék pincéi is várják a barangolókat.

Kiváló alkalmat biztosítanak a túrázni vágyóknak a Közép-Dunántúl védett természeti területei, melyek felkeresése során megismerkedhetünk a régió természeti értékeivel, növény és állatvilágával, izgalmas felszíni formáival.

A túrázás során megismerkedhet a látogató számos kulturális örökséggel, várakkal, kastélyokkal, kúriákkal.

Legtöbbjükben múzeum, kiállítás működik, s tavasztól őszig számos kulturális program teszi még színesebbé az odaérkezők látogatását. Érdemes felkeresni a Zirci Arborétumot, Martonvásáron a Brunszvik-kastély parkját, vagy június elején feltétlen meg kell látogatni Fehérvárcsurgót, ahol kertészeti és dísznövény kiállítás és vásár várja a látogatókat nem csak az egész országból, de külföldről is, hiszen külföldi kiállítók is várhatók.