Nógrád: a palóc varázslat

A völgyekben megbúvó kis falvak, a természet, a geológiai ritkaságok, a népi építészet, az élő palóc hagyományok, a cifra viseletek, a terített asztalon rejlő finomságok lehetőséget nyújtanak az élet megélésére, lassításra, ami mai felpörgött hétköznapokból kimarad.

A térség központja, Salgótarján, melynek szűkebb természeti környezete kiváló lehetőséget biztosít kirándulásra, túrázásra, kerékpározásra és tereplovaglásra is. Az itt található geológiai ritkaságok (bazaltorgonák, vulkáni kúpok) az első, határon átnyúló Novohrad-Nógrád Geopark részei. Az egyik legizgalmasabb kirándulóhely, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület az egész világon egyedülálló látványosságokat kínál.

Ha gyógyulásra, pihentető kikapcsolódásra vágyik, a Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel valamint a Szirák Kastélyhotel vendégeként a nógrádi tájak számos lehetőséget kínálnak.

Érdemes bejárni a vidék kínálta számtalan turistautat, mert közülük több a hajdani végvárak, Salgó, Drégely és Nógrád vára csodálatos körpanorámájával s a repülés illúziójával ajándékoz meg minket. Hollókő vára a levegőből olyan, mint egy csigaház, mely a Világörökség részét képező ófalu, a Palócföld éke fölé magasodik.

Kozárdon a tiszta levegő, a gondozott környezet mellett a legfőbb vonzerőt a hagyományos magyar és palóc ételek, helyi termékek jelentik, azaz a lekvárok, mézek, zamatos gyümölcsök, amelyekből remek pálinka is készül. Aki szeret strandolni, Balassagyarmaton és Pásztón is megteheti. Az utóbbi helyen termálvizes medencében is fürdőzhet. Pásztóról akár kerékpártúrára is indulhat a Mátra nyugati oldalán, Vanyarcról pedig kilovagolhat a Kelet-Cserhát hegyei közé.

Csend, nyugalom, természetközelség, friss levegő és megannyi felejthetetlen élmény.