Aggtelek: földalatti csodák, falusi kalandok

Az Aggteleki-karszt mint Világörökségi helyszín számtalan felszíni és felszín alatti kincset rejt magában. A varázslatos karsztvidék és a falusi környezet páratlan élményt és számtalan programlehetőséget nyújt a pihenni vágyó turisták vagy a kalandra vágyó felfedezők számára.

Az Aggteleki-karszt területén található közel 300 barlang 1995-ben felkerült az UNESCO Világörökség listájára. Itt található Magyarország leghosszabb barlangja, a határon is átnyúló, több mint 25 km összhosszúságú, 2 millió éves Baradla-barlang, mely egyben hazánk legismertebb és cseppkőképződményekben leggazdagabb barlangja. Az aggteleki rövidtúrán a látogatók fényjátékkal egybekötött zenei előadásnak lehetnek tanúi a kitűnő akusztikájú Hangversenyteremben, ahol a túrákon kívül rendszeresen rendeznek különböző műfajú koncerteket.

A zene- és barlangkedvelők a mintegy másfélórás Vörös-tói középtúra során az Óriások termében hasonló élményeket élhetnek át. A kalandot kereső látogatók 5-7 órás speciális barlangtúrák résztvevőiként kiépítetlen szakaszokon haladva fedezhetik fel a barlang rejtett szépségeit. A Baradla mellett további 5 barlang (Béke-, Kossuth-, Meteor-, Rákóczi-, Vass Imre-barlang) várja a mélység titkait kutatni vágyó vendégeket. A barlangok az év minden napján látogathatók, de a +10oC állandó hőmérsékletről ne feledkezzenek meg.

A barlangok vidékét járva érdemes megtekinteni a szinpetri vízimalmot, mely Guinness-rekordert, a Világ Legnagyobb Könyvét rejti magába. Az innen néhány kilométerre a hegyek közt megbúvó Tornakápolna, amely 11 állandó lakosával az ország legkisebb települése, értékes templomával, kiváló körpanorámás látványt nyújtó kilátópontjával sok kirándulót vonz.

A környező települések, mint JósvafőSzögligetTornakápolnaTeresztenyePerkupa számtalan népi építészeti értékkel rendelkeznek: régi csűrök, gömöri és tornai motívumokat viselő parasztházak, régi kúriaépületek és szebbnél szebb festett kazettás mennyezetes templomok. A környék nevezetességei között számtalan kultúrtörténeti emlék is fellelhető, mint például Szádvár romja, a martonyi Háromhegyi pálos templom- és kolostorrom, valamint Derenk romközsége, amelyek egy részét gyalogosan vagy kerékpárral is felkereshetik.

TIPP!

Szálláshelyek Aggteleken >>>
Szálláshelyek Jósvafőn >>>