A Mátra téli arca

Ha minden igaz, lassacskán beköszönt az igazi tél, aminek különösen a téli sportok szerelmesei örülhetnek. A Mátrában elérhető téli sportolási és kikapcsolódási lehetőségekről beszélgettünk Keresztesi Koppány hegymászóval.

A Mátra minden évszakban kedvenc színtere a túrázóknak, hegyi kerékpárosoknak, terepfutóknak.   Ezúttal a téli Mátráról kérdezzük Keresztesi Koppányt, aki a helyi látnivalók és a területen űzhető sportlehetőségek nagy ismerője. Koppány amellett, hogy a Tourinform iroda munkatársa, évek óta síoktató, túravezető, nordic walking edző, hegymászó, és ha ez nem lenne elég, akkor elmondhatjuk, hogy a méhészetben és mézkészítésben is otthonosan mozog.

A Mátra télen is sok lehetőséget nyújt az ide látogatóknak. Kérhetnénk egy gyors leltárt ezekről: mi mindent lehet a havas hegységben csinálni?

Keresztesi Koppány: Soroljam? Síelni, snowboardozni, sífutni, sítúrázni, szánkózni (ennek egyik speciális fajtája a snowtubing), korcsolyázni, kutyaszánozni és újabb „őrületként" airbordozni. És természetesen gyönyörű havas gyalogtúrákat tenni.

Télen talán a síelés a legnépszerűbb. Hol ésrdemes és meddig  lehet síelni a Mátrában?

K.K.: Két, országos viszonylatban is igen népszerű sícentrumunk van. Egyik a mátraszentistváni Sípark, a másik a Kékestetői Sícentrum. A hóágyúknak köszönhetően a szezon december közepén elindul, és egész márciusig kitart. A tavalyi évben például a Sípark 106 napos síszezont produkált, de átlagosan 90-95 napos szezonok a jellemzőek.

A Mátrában jól felfestett turistaút hálózat van. Érdemes télen egy nagyobb túrába belevágni?

K.K.: Természetesen, hiszen a havas túra egy teljesen új élményt ad. Azért meg kell jegyezni, hogy a hótaposás és a hideg több energiát igényel, valamint korábban is sötétedik, így a szokásosnál rövidebb túrákat érdemes tervezni. De aki szereti a kihívásokat, annak ajánlom a januári Téli Mátra Teljesítménytúra, a februári Kiss Péter Emléktúra, vagy a márciusi Mátrahegy Teljesítménytúra valamelyik résztávját.

A síelés mellett mit ajánlasz a téli sportélményeket keresőknek?

K.K.: Sífutást, vagy ha kicsit kalandosabbak vagyunk, sítúrázást. Újabb mátrai őrület az airboard – ami valójában egy felfújható szánkó, melyre rá kell hasalni – amivel vezetett túra keretében (amennyiben a hóviszonyok adottak) Kékestetőről Mátrafüredig egy 7 km-es erdei pályán csúszhatunk. De akinek elege van a hidegből, annak a nagyobb mátrai hotelek wellness részlege nyújthat egy kis ellazulást. Kiegészítő programként ajánlhatóak a múzeumaink, kiállításaink bármelyike.

Egynapos kiruccanás vagy több nap ottalvással? Mit javasolsz?

K.K.: Mindenképp több nap eltöltését javaslom! Bár egy-egy napra is elérhető távolságra vagyunk, de a Mátra téli arca, a szolgáltatások több napos élményt garantálnak.

Milyen előkészületeket ajánlasz egy mátrai téli naphoz? Mire kell különösen figyelni a látogatóknak, mi az, amit feltétlenül hozzanak magukkal annak érdekében, hogy egy élménydús napot eltölthessenek a téli Mátrában?

K.K.: Elsősorban figyeljék az időjárás jelentést, de ne ijedjenek meg tőle! Talán kevesen tudják, de hazánkban, a téli hónapokban Kékestetőn a legmagasabb a napsütéses órák száma. Sokszor hetekig lenn ködös, felhős az idő, de a Mátrában jó eséllyel süt a nap. Higgyünk a szemünknek, és nézzük meg a sípályák webkameráit! A Mátrába autózóknak mindenképp téli gumi ajánlott, de egy hóláncot is érdemes betenni. Az utakat rendszeresen takarítják, de jó minden eshetőségre felkészülni.

Van valamilyen újdonság, új fejlesztés?

K.K.: A sípályáink terén idén nincs nagy újdonság, de úgy gondolom, a meglévő infrastruktúra és pályák a hazai viszonyokhoz képest maximális élményt nyújtanak. Ami viszont újdonság, hogy Gyöngyösön, a Nagytemplom előtt, egy 600 m2-es műjégpályának köszönhetően december 5-től február 28-ig korcsolyázhatunk.

Télen milyen rendezvények, bulik, események vannak a Mátrában, amelyekre külön felhívnád a figyelmet?

K.K.: Sípályáinkon rendszeresek a snowboard és amatőr síversenyek, hétvégék. Ami biztos, hogy február 15-én lesz a Kiss Péter Emléktúra, és március 8-án a Mátrahegy Teljesítménytúra.

Köszönjük az információkat! És sok szép havas mátrai napot kívánunk neked és magunknak!

TIPP!  Ide kattinva tájékozódhatunk a mátrai szállodákról.
Ne felejtsük otthon a SZÉP Kártyánkat sem!
További téli úti célok a régióban