Vigasságok és fesztiválok

Hátunk mögött hagyva a tikkasztó várost, fedezzük fel Észak-Magyarország hegyeit, barlangjait, várait és a régió gasztronómiai csodáit. Számos rendezvényen főszereplő itt a bor, a kocsonya, palóc étkek, koncertek, népviselet és hagyományőrző ünnepélyek.

 

A Miskolci Kocsonyafesztivál a tél nagyrendezvénye. A látványos felvonulások, ételbemutatók mellett gazdag kulturális programmal, különleges hangulattal várja a miskolci belváros az érdeklődőket.

A Hollókői Húsvét a máig élő palóc néphagyományok, letűnt idők falusi életének felelevenítése a húsvéti ünnepek és népszokások jegyében. A folklór- és néptáncbemutatók, népzenei koncertek, kézművesek bemutatója mellett eredeti palóc ételkülönlegességeket, kemencében készült süteményeket kínál az ünnepi díszbe öltözött település.A Nógrád megye településein zajló, közel egy hetes Nemzetközi Folklór Fesztivál rendezvénysorozat több mint 40 magyar és külföldi együttes részvételével kerül megrendezésre.

Minden év nyarán Miskolcon rendezik meg a „Bartók +…" Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. A rendezvénysorozat egyedülálló, színes programjával igyekszik felkelteni az operalátogatók figyelmét. Az évente megismétlődő Bartók repertoár mellett minden évben egy nemzetközi szerző művei kerülnek bemutatásra. A rendezvényen a világ nagy opera- és koncertszínpadainak ünnepelt sztárjai és jelentős opera társulatai lépnek fel.

A Zempléni Fesztiválon Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település helyszínein remek színházi előadások, komoly-, könnyűzenei és jazz koncertek sora, valamint a közönség által kedvelt kirándulókoncertek kínálnak bőséges választási lehetőséget. A kulturális eseményekhez a táj jellegzetes ételeit és a híres tokaji borokat felvonultató gasztronómiai programok kapcsolódnak.

Az Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján: Minden év júliusának elején több mint 30 étterem és ugyanennyi borászat kínálja a különféle gasztronómiai különlegességeket azokkal a különleges bikavérekkel, amelyeket egy előzetes kiválasztás alkalmával a szakmai zsűri ajánlásai alapján beválasztottak a bemutatkozó borok sorába. A programot különféle koncertek és kulturális programok színesítik.

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok Magyarország emblematikus borvidékének messze földön híres szüreti ünnepe. Szüreti felvonulás, népművészeti, folklór és hagyományőrző együttesek teszik felejthetetlenné a hegyaljai szüreti mulatságot.

Számos északi várban rendeznek végvári vígasságokat az év során, melyek közül legjelentősebbek az egri, a diósgyőri, a füzéri, hollókői, kisnánai, boldogkői várjátékok.