Hollókő ófalu és környezete

A hollókői Ófalu házainak jelentős részében ma is laknak - akik itt élnek, kultúrát hordoznak, viseletük motívumaiban, tájnyelvük dallamában, észjárásuk és mozdulataik könnyedségében egyaránt.

Voltaképpen legendát kellene írni Hollókőről, erről a szeszélyesen rajzolódó dombok lábánál otthonosan megbújó falucskáról, amely 1987 óta az UNESCO határozata értelmében a Világörökség része. Gyönyörű kilátás nyílik innen a környező védett területre, mely a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik. Jól megfigyelhető a hagyományos középkori faluszerkezet; az egyetlen hosszú utca két oldalára merőlegesen keskeny telkek futnak le. A település közepén, mint egy kis "szigeten", áll a falu temploma. A fatornyos, zsindellyel fedett római katolikus templom 1889-ben épült.

Az alig 400 lelkes településen 67 védett épület található, melyek lakói a palócok. Különleges nyelvjárásuk mellet őrzik, ápolják hagyományaikat, színes, gazdagon díszített népviseletüket. Nagyobb ünnepekkor ma is viselik az általában maguk készítette ruhákat. A legszebb a fiatal lányok és a menyasszonyok ünnepi viselete: a piros vagy kék selyemszoknya alatt 6, 8 olykor 10 hófehér, keményített alsószoknya látszik. Talán a leglátványosabb ünnep a hollókői Húsvét, amikor nemcsak a ruhákat, hanem a húsvéti szokásokat, népi mesterségeket is bemutatják. Sok látogatót vonz a júliusi Málna Fesztivál, a Nógrádi Folklór Fesztivál és az augusztusi Várjátékok, szeptemberben pedig a szüreti felvonulás, illetve a várban és a templomban rendezett koncertek kísérik a mulatságot.

Hollókőn járva érdemes felsétálni a Hollókői várba, ahol panpotikum fegyverterem és kápolna várja látogatóit.

Kirándulások a környéken: Szécsényben, a XVII. századi barokk Forgách-kastélyban vadászati és mezőgazdaság-történeti kiállítást tekinthetünk meg. A kastély mellett álló barokk ferences kolostor gótikus alapokra épült. A sziráki kastély a felső-magyarországi várkastély-építészet egyik legszebb példája - ma szállodaként működik. Színpompás népviseletéről híres a közeli Buják község. Várára már csak néhány falmaradvány emlékeztet. Cserhát-hegységben jelzett turistautakon túrázhatunk.