A tél többet tud, mint gondolná

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy hol fürdőzhetünk észak-Magyarországon akár télen is. Ezúttal azonban azt kerestük, mi mást csinálhatunk még a forró vízben ücsörgésen kívül.

Induljukn keletről, egészen a szlovák határtól, ahol Sátoraljaújhely és a Zemplén Kalandpark kínál egészen aktív szórakozási lehetőségeket. Kezdetnek máris itt egy 1000 m2-es jégkoripálya, amely minden nap 9:00-20:00 között várja a korizókat. Előzetes bejelentkezés alapján zárás után egy jó kis jéghoki meccset is csaphatunk a haverokkal. Azoknak sem kell csüggedniük, akik kevésbé ügyesen bánnak a borotvaélű eszközzel: szakképzett oktatók tartanak korcsolya tanfolyamot már 4 éves kortól, sőt felnőtteknek is. Akik a korcsolya helyett inkább a léceket szeretik, azok számára 3 hóágyúzható sípálya áll rendelkezésre, köztük egy 600 méter hosszú pálya, három nehézségi szintű (fekete, piros, kék) szakaszokkal.

Talán furcsán hangzik, de a téli hideg elől kiváló menedéketi nyújtanak barlangjaink, ahol ilyenkor „meleg" van - legalábbis a kinti hőmérséklethez képest... A téli időszakban pl. az aggteleki Baradla-barlangban kedvezményesen is barlangászhatunk, illetve érdekes kiegészítő programokkal is várnak.

Amikor kellően hideg van, előfordul, hogy a Lillafüredi vízesés annyira megfagy, hogy alkalmassá válik jégmászásra is. Ezt a ritka alkalmat általában az extrém sportok szerelmesei igyekeznek azonnal kihasználni, hiszen természetes körülmények között csak külföldön találkozhatunk ilyennel. Nem messze innen, Hámoron ugyanezt mesterségesen szokták reprodukálni, így aki szeretné kipróbálni, itt is megteheti.

Haladjunk tovább, méghozzá a Bükkön keresztül, mert Bánkútra télen megyek, deszkám otthon nem hagyom…" – ahogy egy közismert Belga szám tartja. Otthon hagyni pedig valóban nem érdemes, se a deszkát, se a léceket: 2 fekete, 2 piros és 4 kék pálya vár minket az ország egyik legjobb síterepén.

Végül pedig nem maradt más dolgunk, mint hogy felmásszunk az ország tetejére, és síeljünk egy jót a Kékestető 8 pályája közül valamelyiken, vagy keressük fel a mátraszentistváni Síparkot, ahol nem csak síelhetünk, hanem kipróbálhatjuk a Hócsúszdát is.