A Bükkalja termál gyöngyszemei: Bogács és Zsóry fürdő

A Bogácsi Termálfürdő és a Mezőkövesdi Zsóry Termálfürdő ideális választás azoknak, akik a hamisítatlan vidéki romantikát, az igazi családias strand- és termálfeelinget keresik. Hagyományos falusias környezetben finom bükkaljai borokat és matyó népi hagyományokat fedezhetnek fel a fürdőzés után.
A Bükk lábánál a Hór és Szoros patak völgyében található, mely az utóbbi években kedvelt pihenőhely lett. A kőolajkutatással feltárt 76 °C-os termálvíz, melyet 480 méter mély kutakból nyernek, méltán emelte hírnévre Bogácsot, s adottságai kihasználására termálfürdő épült, mely nyitott és fedett medencéivel télen-nyáron közkedvelt hely a meghitt, nyugodt környezetével.
 
Bogácsi Termálfürdő területén három termálvizes medencében (36-38 °C), két gyógyvizes medencében (36-38 °C), egy gyermekpancsolóban (30 °C) és egy feszített víztükrű úszómedencében (24 °C) lehet lazulni és pancsolni. A melegvizes medencék egész évben, az úszómedence és a gyermekpancsoló a nyári szezonban üzemelnek. A bogácsi termálvíz hatékonyan elősegíti a reumatikus, ízületi, mozgásszervi betegségek gyógyulását, légcsőhurutok, nőgyógyászati, prosztata, gyomorhurut, epe- és májbetegségeknél, valamint törések utókezelésénél alkalmazható.
 

TIPP! Szálláshelyek Bogácson >>

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő Észak-Magyarország legnagyobb forgalmával rendelkező gyógyfürdője. A fürdő Mezőkövesd belvárosától 4 km-re található a 3-as főút mentén. A gyógyfürdőben fedett és nyitott gyógymedencék, uszoda, hullám- és körmedence szolgálja a gyógyulni és felüdülni vágyókat. A gyógymedencék egy része, a 34 - 36 °C hőmérsékletű, az ún. „anyagcserére közömbös" hőmérsékleti tartományhoz tartoznak, másik része, a 37 - 40 °C hőmérsékletű, mérsékelten meleg fürdőknek számítanak. A meleg vízben a bőr erei kitágulnak, fokozódik a szövetek oxigénellátása, csökken az izomtónus, ezáltal a meleg fürdő izomlazító, fájdalomcsillapító hatású, és kedvezően befolyásolja az idült gyulladásos folyamatokat is.
 
A gyógyfürdőben orvosi rendelő is található, ahol hetente két alkalommal lehet felkeresni a reumatológust. A gyógyászati részlegen 12 masszírozó fülke található, valamint 9 tangentor kád. 3 kád áll rendelkezésre a kádfürdős kezeléshez. A súlyfürdőben található egy mozgáskorlátozottak számára kialakított beemelő szerkezet, amellyel a beteg bejutását segítik a súlyfürdőbe. Az iszappakolásos kezeléseket is tudja a fürdő biztosítani. Fürdőzés után a matyó hagyományokat és ízeket érdemes felfedezni a mezőkövesdi Hadas városrészben. Ilyen a klasszikus pipics. Ezt a kismadarat formázó kelt kalácstésztából készült péksüteményt hagyományosan a matyó lányok a locsolásért cserébe adják a legényeknek.