Szent Erzsébet Ünnep Sárospatakon

Az 1207-ben született királylány bár mindössze csak négy évet élhetett Sárospatakon, mégis nagy kultusza van a városban. A három napos rendezvény főleg a Szent életét és korát szeretné a mai ember számára ismertté tenni. Pünkösdkor vár: Sárospatak!

Az XXII. alkalommal megszervezett ünnep időpontja minden alkalommal Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatásának évfordulójára esik. Az évfordulót megelőző napokban hagyományosan  középkori vásárosok, komédiások, mutatványosok és dalnokok várják a közönséget.

Idén  is lesz kardvívó verseny, és első alkalommal játsszák el a több száz főt megmozgató 1448-as botkői csatát. A csata ötletszerzőinek célja a hajdani küzdelem rekonstruálása, ahol Mátyás seregei csaptak össze a csehekkel.. 
 
Az ünnep fénypontja a vasárnap délutáni - középkort idéző - zenés, kosztümös történelmi menet Árpád-házi Szent Erzsébet életének jeleneteivel, a leánykéréstől a szentté avatásáig.
 
Másnap - pünkösdhétfőn - a Erzsébet szentté avatásának 779. évfordulója alkalmából szentmise lesz a sárospataki Bazilikában, melyet a Szent ereklyéinek körbehordozásával körmenet követ.
Minden érdeklődőt várnak szeretettel, hiszen Pünkösdkor ugyanúgy is érdemes Sárospatakra látogatni!
 
További részletes információk a rendezvényről: