Megújúlt turistaház a Mátrában

2013-ban jelentős fejlesztések kezdődtek az erdei turistaházakhoz, kirándulóhelyekhez kapcsolódóan az egész országban. Ehhez a sorozathoz kapcsolódott az Egererdő Zrt., ahol – a turistaházak tekintetében – első lépésként a felújított Szalajka-ház avatására került sor.
Csendes környezetben pihenhetünk távol a város zajától, élvezve az erdő békéjét és a ház mellett csordogáló patak zenéjét a Mátrában található Szalajka-házban. Mind családdal, mind kisebb-nagyobb baráti társasággal, akár vadászvendégként is fantasztikus napokat tölthetünk el. Sőt, a vendégház a közeli Mátravasút és az erdei iskolás programok miatt az osztálykirándulások, iskolai táborok ideális helyszíne is egyben. Az épület 30 fő befogadására alkalmas,  a konferencia- és oktatóterem pedig 40 fős programok megrendezésére is használható.
 

Az épület már az 1929-es kiadású „A Mátra" útikalauzban is szerepel, mint régi munkásszálló és erdei lak, de már akkor is a turisták és megfáradt utazók menedékhelyeként ajánlották. A többszöri átalakítás és felújítás után most ismét szükségessé vált az épület teljes körű megújítása.
 
A munkák során szem előtt tartották a környezet hangulatának megőrzését, így a saját tölgyparketta mellett a fenyőbútorok és a cserépkályha, valamint a madarakról elnevezett szobák is az erdő szellemét idézik. A modern fürdőszobák, a felszerelt konyha és az akadálymentes szoba minden igényt kielégít.
 
A Szalajka-házhoz Gyöngyösről a Mátravasút kisvasútjával juthatunk el.
 
Jó hír a túrázóknak
 
A Szalajka-ház átadásán a Mátrafüredi Erdészet képviseletében Dobre-Kecsmár Csaba vezérigazgató a Szalajka-ház átadásával egy hosszabb fejlesztési koncepciót is bemutatott, melynek részeként a közeljövőben hasonló módon újul meg a Mátrában Fenyvespuszta és Rudolf-tanya, a Bükkben pedig a Pazsagi vendégház. 
 
A mátrai fejlesztések része egy száz kilométeres kerékpárút-hálózat kijelölése, melyet a későbbiekben egy lovas útvonal kialakítása követ, illetve Galyatetőn, az Országos Kékkörhöz kapcsolódóan a Péter hegyese kilátó felújítása és egy túraközpont létrehozása.