Megújul az egri vár (is)

Közel egymilliárd forintból újítják fel és teszik még izgalmasabbá az egri várat.

Javában zajlik a Diósgyőri vár felújítása a régió egyik pontján, közben egy másikon pedig egy újabb vár rekonstrukciója és fejlesztése startol: a közel egymilliárdos munka az egri vár utóbbi évtizedeinek legjelentősebb beruházása.

A munka első üteme mintegy 9400 négyzetmétert érint, s számos komoly fejlesztést tartalmaz, így a Fegyvertár épületének rekonstrukcióját és a Szép-bástya romszerű helyreállítását. Utóbbi terület, amelyet a három keresztről ismernek a látogatók, a vár egyötödét foglalja el, s jelenleg rendkívül romos állapotban van.

Az egyik leglátványosabb elem minden bizonnyal annak a sétánynak a kiépítése lesz, amelyen a Kis Dobó tértől az Északi kapuig juthatnak majd el a látogatók. A program részeként helyreállítják a Török-kertet is: a bástyaudvar revitalizációjával bemutathatóvá válik a Baldigara-féle egykori füles bástya falának nyomvonala.

A felújítás várhatóan még 2014-ben befejeződik, ezután pedig kezdetét veheti a vár attrakciós elemeinek bővítését célzó fejlesztés is, amelynek köszönhetően még több élménnyel gazdagodhatunk a várat járva.