Nagy élmények kisvasutakon

Hegyek-völgyek között zakatol a vonat: vadregényes tájak, romantikus báj, nosztalgikus hangulat. A legszebb észak-magyarországi kisvasút útvonalakon szerintünk kötelező a családi kaland.

Szilvásvárad Állami Erdei Vasút

A vasúthoz kapcsolódó látványosságok: Szalajka-völgy, Bükk-fennsík, lipicai ménes, Bélapátfalvi Apátság, Orbán-ház, Fátyolvízesés, Istállóskői barlang, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, Milleneumi Kalapati Kilátó, Magyar királyokat bemutató múzeum, kalandpark, bobpálya, Egererdő Zrt. Szilvásváradi Erdészete, SZÁEV, Szilvásvárad-Szalajka-völgy Fatelep - Szalajka- Fátyolvízesés.

Felsőtárkányi Állami Erdei Kisvasút

A kisvasút végállomásánál található a Stimecz-ház és egy tanösvény, amely részletesen bemutatja a jellegzetes növény-, állat- és gombafajokat. A végállomástól indulva 3 km-es sétával elérhető a Vöröskő-völgy végén gejzírszerűen felszínre törő, időszakosan működő Vöröskő-forrás. A kisvasút szomszédságában található a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja, ahol kiállítások tekinthetők meg, valamint a felsőtárkányi tavak a Szikla-forrással.

Pálházai Állami Erdei Vasút

A Pálházai Állami Erdei Vasút (PÁEV) a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság üzemeltetésében Pálháza községből Rostalló végállomásig közlekedik a rendkívül látogatott Kemence patak völgyében, a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részein. Napi három vonatpárt üzemeltetünk áprilistól októberig, ezen túl igény szerint különvonat is rendelhető, befogadó kapacitásuk 200 fő.

Lillafüred Állami Erdei Vasút

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) két vonallal üzemel. A fővonal a Miskolc, Dorottya úti végállomás és Garadna között 14 km hosszú, a parasznyai szárnyvonal a fővonali papírgyári elágazástól Mahócán át Taksalápa állomásig 16 km. Mindkét útvonalon számos látnivaló, valamint a nosztalgiavonatot működtető felújított gőzmozdony teszi feledhetetlenné a kirándulást.

Gyöngyösi Állami Erdei Vasút

A Mátravasúthoz kapcsolódó látványosságok: Gyöngyös Mátra Múzeum, Farkasmályi borpincék, Mátrafüred Babamúzeum, Muzsla-kilátó, Kozmáry-kilátó, Benevár romjai, Sástó, téli-nyári bobpálya, jelzett turista útvonalak kiindulópontja.

A természetbarátok számára kiváló program hosszú hétvégére a kisvasutazás.
 

TIPP!  Még több kisvasút országszerte itt >>>