35. Kalálka Fesztivál Egerben

35 éves Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiválja. A Kaláka Fesztivál otthonra lelt Egerben, ahol harmadik alkalommal rendezik meg az összművészeti rendezvénysorozatot június 26-29. között.
A töretlen népszerűségű fesztivál középpontjában változatlanul a zene és az irodalom áll. Az idei programban kiemelten szerepel Balassi Bálint és Vitkovics Mihály irodalmi munkássága, valamint filmjeivel emlékeznek a 100 éve Egerben született Illés György operatőrre és kiállítással a tavaly elhunyt kiváló muzsikus és népzenekutató Halmos Bélára. 
 
A 35. Kaláka Fesztivál programja - a hagyományoknak megfelelően - Verskoncerttel indul, ezúttal Noszvajon, a De la Motte kastély parkjában. Költővendégek: Tóth Kriszta és Lackfi János, verséneklők: Louisiana Double és a Kaláka.
 
Péntektől a programok Eger belvárosában, illetve a Vármúzeumban várják az érdeklődőket. Napközben az Eszterházy téri Parkszínpadon táncházi muzsikát, versmegzenésítéseket és country zenét hallgathat a közönség. Ugyanitt rendezik meg az Egri kézműves vásárt is mesterség-bemutatókkal. Szombaton és vasárnap délelőtt gyerekprogramokon vehetnek részt a családok.
 
 
Mindhárom nap kora estétől éjszakába nyúlóan két színpadon felváltva lesznek koncertek a Vármúzeumban. A zenei kínálatból: autentikus népzene, folk-rock, folk-jazz, énekelt vers, blues, ska, világzene és természetesen nemzetiségi muzsika is. Többek között láthatják az idén 57 éves Benkó Dixieland Band-et, a 40 éves Vujicsics Együttest, a Sebő együttest, Szalonnát és bandáját. Lesz cigány folk a Parno Graszttól, klezmer muzsika a Z'mirimtől, Balassi-dalok Buda Ádámtól. Éjszakánként táncházzal (délszláv, magyar, angol reneszánsz) fejezik be a napi programot.
 
Pénteken délelőtt Balassi Bálint születésének 460. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatónak szerkesztésében és kivitelezésében. Ugyancsak ezen a napon, délután nyílik a Kis Zsinagóga Galériában fotókiállítás Halmos Béla zenész, népzenekutató emlékére.
 
Szombaton délután a Ciszterci templomban az ökumenikus istentisztelet keretében „Dalok Pál levelei szerint" dalciklust adja elő Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és a Rackajam.
 
Vasárnap délután az Érsekkertbe, a Múzsák ligetébe koncerttel várják az érdeklődőket a Kaláka Fesztivál-fához, amit tavaly ültettek Bródy Sándor és Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója tiszteletére.
 
Pénteken, szombaton és vasárnap délután az egri Uránia mozi Illés György-termében a világhírű operatőr alkotásaiból vetítenek filmeket.
 
 A sikeres Eger-regE Túra folytatódik, most – elsősorban – Balassi-, Vitkovics- és Illés György- életéhez kapcsolható emlékhelyeket lehet majd felkutatni.
 
A Kaláka Fesztiválra bérletet és napijegyet június 26-ig lehet kedvezményes áron vásárolni online, ill. személyesen a honlapon feltűntetett módon és helyeken. 
 
A Kaláka együttes idén 45 éves. Mint a fesztivál névadója és házigazdája, több helyszínen és más-más műsorral várják a közönséget: Verskoncert (Noszvaj), Gyerekfesztivál (Eszterházy tér), Faünnep (Érsekkert), kettős-születésnapi Kaláka-koncert (Vármúzeum).