Impozáns kincstár nyílik Gyöngyösön

Hit, művészet, mesterség: július 1-én nyitja meg kapuit a nagy közönség előtt az Almásy család egykori palotájában a Szent Bertalan-templom Kincstára és látogatható restaurátor-műhelyei.

A most nyíló múzeumban kiállított ötvöstárgyak - az Esztergomi Főszékesegyház kimagasló értékű kincstára után  - az ország második leggazdagabb gyűjteményét láthatjuk.. A gyöngyösi kincstárban kiállított 43 ötvösmű között kelyheket, talpas kereszteket, ereklyetartókat és úrmutatókat vehetünk szemügyre. A gyűjteményt művészettörténeti értéke miatt is jelentős, érdekesége, hogy 12 középkori és reneszánsz liturgikus tárgyat  is tartalmaz.

Újdonság a kincstár két restaurátor-műhelye, ahol a kincstárban és a térség templomaiban található ötvös- és textil liturgikus tárgyak, történelmi értékű műkincsek javítását, restaurálását végzik az itt dolgozó szakemberek. A műhelyek bejelentkezést követően látogathatóak.

A július 1-jén nyíló gyűjteményt egyénileg és csoportosan felkereshetjük bejelentkezést követően, sőt szakszerű vezetést biztosít a múzeum igazgatósága. Az épületben előadóterem bérelhető konferenciákra, előadásokra. A kiállítás akadálymentesített, mozgásukban korlátozottak is látogathatják.

A projekt európai uniós társfinanszírozással, 275 millió forint összköltséggel valósult meg.