Túratipp: barlangászás Aggteleken

Az Aggteleki Nemzeti Park karsztvidékére készülünk barlangászni, ahol cseppkő-figyelő túrákra indulhatunk a föld mélyén, bevehetjük a sziklás réteken a Szádvár tanösvényt, piknikezhetünk a Hucul-ménes társaságában, megtudhatjuk, hol őrzik a világ legnagyobb könyvét.

Következzen 3 nap kalandos program a csodálatos cseppkő-mesevilágban:

Hosszú hétvége Jósvafő, Szin, Aggtelek, Szögliget, Perkupa és Szalonna településeken.

1.NAP - Péntek: Jósvafő, Szin, Aggtelek és Szögliget

Busszal és vonattal is érkezhetünk Észak-Magyarországra, az Aggteleki Nemzeti Parkba, ahol kellemes szállást a környező, gyalogszerrel is vígan bejárható távolságra fekvő településeken találhatunk, úgy, mint Jósvafő, Szin, Aggtelek, Szögliget, Perkupa és Szalonna.
A vasútállomáshoz legközelebb Szin esik, Szalonnát a Rakaca-víztározó mellett találjuk, míg Jósvafő és Aggtelek a barlangokra koncentrálók jó választása lehet.
Délután induljunk felfedezőtúrára, Szögligetre, ahol a Szádvár tanösvény körtúráján járhatjuk be a környéket, a Szalamandra-házat és románkori Szádvár erőd romjait. Tanösvének, Szádvár tanösvény>>

Szálláshelyek jegyzéke Jósvafőn I Szálláshelyek jegyzéke Aggteleken
 

2.NAP - Szombat: Aggtelek - Irány a barlangászás!

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Aggteleki-karszt hat barlangját összesen tíz különböző típusú és nehézségű túra tárja a nagyközönség elé. Alapvetően két különböző csoport szerint érdemes barlangot választani: kiépített túraútvonallal rendelkező, utcai ruhában is teljesíthető túrát vagy az extrémebb, kúszós-mászós kihívást keressük inkább.

Az Aggteleki Nemzeti Park barlangjaiban teljesíthető túrákat itt gyűjtöttük össze>>
 

Miután így kifáradtunk és megéheztünk, induljunk el piknikezni Jósvafőre, onnan (lovas) kocsin a Gergés-lápán legelésző Hucul-ménes irányába. Jelentkezni a programokra az Aggteleki Nemzeti Park Kúria Oktatóközpontjánál, a Táncsics Mihály u. 1. szám alatt lehet.
 A hucul lovak igazán vagány és tömzsi állatok, épp ezért a Kárpátok pónijának is nevezik őket.  Itt természetesen lovas programokkal találkozhatunk, lehet lovagolni, sétakocsizni egyaránt, ami remek kikapcsolódás a föld alatt eltöltött kalandtúra ellenpontozásaképp – egészen az estébe hajlón is akár.

A hucul ménesről

3.NAP - Vasárnap : Szinpetri - a világ legnagyobb könyve és a szalonnai Rakaca-víztározó

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Jósva-patakra épült vízimalomban őrzik a világ legnagyobb könyvét, melynek rekord méreteit 2010-ben a Guinness World Records is elismerte. Hatalmas méreteit bizonyítja, hogy tömege megközelíti a másfél tonnát.

Induljunk tovább (a magyar emberben egyébként is erős vonzódást kiváltó nevű) Szalonnára, ahol egy Árpád-kori kistemplom is áll, mely a falu és egyúttal a vidék jelentős kultúrtörténeti értéke.

A Rakaca-víztározó érdekessége, hogy a névadó Rakaca-patak felduzzasztásával létrejött víztározó eredetileg egy igazán lehangoló cél érdekében jött létre, a borsodi iparvidék vízellátásának javítására. A nyolcméteres gát megépítésére többek között felhasználták a rajzfilmbe illő Borzlyuktető agyagdombját is. Az így létrejött tó strandolásra és különösen horgászatra is alkalmas. A településen remek ebédlehetőséget is találunk a barátságos vendégfogadósok egyikénél, ha a horgászat során nem járnánk sikerrel.