Téli pusztán: Hortobágyi hívogató

Kedves cinegéink itt maradnak télre is, a barkós- és a függőcinege nádasokban csapatol pókokra vadászva és menedéket találva a tollborzoló szelek elől.

Velük jó esélyünk van a találkozásra éppen úgy, mint a magyarországi természetvédelem címermadarával, a nagykócsaggal, melynek hófehérsége csak a hófödte tájjal válik eggyé. Gémtársa, a szürke gém is áttelel, mindketten halakra vadásznak a be nem fagyott vízfelületeknél. Lappföldi vendégek is érkeznek hozzánk, az egyébként rovarokat fogyasztó hósármány nálunk magvakat keres, a sárgacsőrű kenderike erős csőrével többféle termés magjához is hozzájut. A nádas rejtett életű, rejtőszínű, annál erőteljesebb, jellegzetesebb hangú madarának, a bölömbikának a megfigyelésére télen jóval nagyobb esélyünk van, mint nyáridőben.

Havazásban igazi nyomolvasókká válhatunk: aktív a vidra, láb- és csúszásnyomait, halmaradványokat találhatunk az Öregtavak halastórendszerénél, ahol közel 70 példánya él. Ha olyan lábnyomokat látunk, ahol egyik láb a másik nyomába lép, akkor biztosak lehetünk benne, hogy róka járt előttünk, a ravaszdi. Ennivaló után jár az őz, a vaddisznó, a tágas pusztán nyomaikat jó darabon követhetjük, igazi játék lehet ez gyermekeinknek. Épp úgy, mint a nyúltappancsok semmi mással össze nem keverhető lenyomata a téli napsütésben vakítóan szikrázó hótakaróban.

Szánkózásra alkalmas helyet nem igen találunk, nem a magaslatokról híres a Hortobágy, de egy-egy keréknyom vagy vízállásos sziki rét befagyott vizén csúszkálni jó móka. A tüdőtágító, friss, metszően hideg levegőn sétálni, túrázni, majd a közeli gyógyfürdőkben egy forró fürdőt venni nem mindennapi élmény. Különösen, ha vízszintesen esik a hó, amikor még a madarak is bokrok sűrű ágai között bújnak össze. A hodályok, gémeskutak magányosan méregetik a távolt. A nádtetők különös díszei lehetnek az olvadást követő zord idő alkotásai, az olykor majd földig érő jégcsapok.

Zöld Mikulás, 2013. december 7-8.

Helyszín: Hortobágyi-halastó

A Hortobágy-halastavi Kisvasút átalakul Mikulásvonattá. A gyerekek a Zöld Mikulás házáig úgy juthatnak el, ha a kisvonat megállóhelyein a rájuk váró játékos feladatokat teljesítik. A jól megérdemelt munka gyümölcse a Zöld Mikulás Zöld csomagja.

Induló járat: mindkét napon 14.00 óra. December 7-8-án csoportokat nem fogadhatóak; előzetes bejelentkezés szükséges.

Gyerekcsoportok részére november 25. és december 15. között előzetes bejelentkezéssel megrendelhető a program!