Aktívan az Észak-Alföldön

Az Észak-alföldi régió változatos adottságai a felfedezések szinte minden módját lehetővé teszik: a régió természeti értékeit megismerhetjük a szervezett, évente visszatérő gyalogos és kerékpáros teljesítménytúrák résztvevőiként.

Gyalogosan bebarangolhatjuk a tájat, végigjárhatjuk az Alföldi Kék túra itteni szakaszait, horgászhatunk a folyók s tavak vizeiben, de érdemes más módon is felkerekednünk.

Az Alföldi Kék-túra Hajdú-Bihar megyei szakaszát a Hajdú-Bihar megyei és a Debrecen városi Természetbarát Bizottságok tagjai készítették el és tartják karban. A 205 km-es utat 9 kisebb (15–36 km-es) szakaszra bontották, amelyek mindegyike egynapos túrával teljesíthető. A túrakiírás szerint az útvonal gyalog és kerékpárral egyaránt bejárható. A Magyar Természetbarát Szövetség által meghirdetett ALFÖLDI KÉK TÚRA Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza 98 km hosszan halad keresztül a megyén. Az Alföldi Kéktúra Jász-Nagykun-Szolnok megyére eső része: Megyehatár (szarvasi komp) – Körös-völgyi Természetvédelmi Bemutatóház – Mezőtúr – Túrkeve – Ecsegfalva.

A Tisza, a régió tavai, folyói nemcsak strandolni, úszni hívják a víz szerelmeseit, a bátrabbakat csónakba vagy kajakba ültetik vadregényes tájak között kanyargó vízi utakon kísérik végig. Minden év júliusától zajlik a Nemzetközi Tisza-túra, ennek magyarországi szakaszán (Tiszabecs – Tokaj – Szolnok – Szeged) az érdeklődők tetszés szerint csatlakozhatnak a túrázókhoz. A Tisza beregi szakaszán futó vízitúrákat (Túr-túra), a Szamos és a Kraszna vizén rendezett útvonalakat is érdemes kipróbálni. Évente júniusban rendezik meg Jászberény és Szolnok között a Zagyva túrát, ilyenkor egész családok ülnek kajakba vagy kenuba, hogy a Zagyva folyó szépségeiben gyönyörködhessenek. Szolnokon, a Tisza és a Zagyva folyók adta sportolási lehetőségeken túl, nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas kajak-kenu pálya is található a Holt-Tiszán.

A strandolás és a vízisportok rajongóit a Tisza számos homokfövenyes szabadstrandja várja a folyó egész vonalán, a legnagyobb tiszai homokos szabadstrand Vásárosnamény - Gergelyiugornyán található, de kijelölt szabadstrand van Tivadaron (F1) és Jándon (F1) is.

Kerékpárra pattanva lendületesen bejárhatjuk a régiót. Nemcsak kiépített bicikliútvonalak tartogatnak számtalan élményt: a Tisza mentén kialakított sok - sok árvízi töltés is ideális terep a kalandozáshoz.  Az EuroVelo® (Európai Kerékpáros Vándorút Hálózat) útvonal közül kettő (a 6. számú a Tisza, a 11. számú a Duna vonalán) vezet át Magyarországon. Szolnok környékén, a Tisza és a Zagyva folyók hullámterének feltárására, valamint a város környékének, szép helyeinek meglátogatására több mint 130 km hosszú túraútvonalat festettek fel.  Minden jelzett turistaút jól járható földúton, vagy aszfaltozott járdán halad. Magasságkülönbségek nincsenek, így bármely körtúrán vagy annak résztávján, babakocsival is végig lehet haladni.

A Hajta-–mocsár Természetvédelmi Területen és a Zagyvamenti Természetvédelmi Területen minden év május első szombatján Országos Gyalogos Teljesítménytúrát és minden év október első szombatján Országos Kerékpáros Teljesítménytúrát szerveznek, amelyen több száz gyermek és felnőtt vesz részt.

A lovaglás különleges élmény a Hortobágy végtelen rónaságán, a mátai lovasfalu kedvelt célpontja a sport szerelmeseinek. A lovas ember számára igazi paradicsom a Nyírség, az ország egyik tradicionális lótenyésztő vidéke. Erdők, homokdűnék, töltések, sziki tavak nyújtanak ideális terepet ehhez az időtöltéshez. Túra-, vadász-, tereplovaglást, csoportos túrákat ajánlanak a vendégeknek.