A szőke Tisza mentén

Magyarország második legnagyobb folyója az észak-alföldi táj arcának természetes megrajzolója. A kanyargó Tiszát a XIX. században folyószabályozással szelídítették meg, de kiadós esőzések idején napjainkban is próbálgatja erejét. Ha nem is "mint az őrült, ki letépte láncát".

A Tisza és mellékfolyóinak nemes szépsége messze földről idecsábítja a látogatót.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet különleges állatvilágával és dzsungelgyümölcsöseivel, védett mocsaraival hívogat, a Tiszahát és az Erdélybe átnyúló Erdőhát csodálatos természeti képeivel nyűgöz le, a Tisza bal partján lévő Nyírség változatos növényvilága egyedülálló.

Az egykori nyírségi lápvilág maradványa a bátorligeti ősláp, ahol a hajdani jégkorszaki növényzet ritka fajtái maradtak fenn a terület különleges mikroklímájának köszönhetően. Az egyedi növény és állatvilágot a helyi Ősláp Múzeum mutatja be. A védett beregi táj gazdag állatvilágának nevezetes képviselője például a keresztes vipera, az elevenszülő gyík, a haris valamint az igen ritka fekete gólya.

A számtalan apró homokszemtől szőke folyó észak felől, Szolnok fölött lép be újra az Észak-alföldi régióba. Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legfontosabb természeti értéke, az Alföld egyik legszebb pontja a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet, mely a Tisza jellegzetes holtágait, ártéri erdeit, a folyó háborítatlan élővilágát őrzi. A megye déli csücskében, ahol a Tisza és Körös kanyarog, terül el a holtágakkal, árterekkel tarkított Tiszazug. A változatos élővilágú Körös-Maros Nemzeti Park a Körös mentén végighúzódó védett terület. Legnagyobb területi egysége a Dévaványai-Ecsegi puszták, melyek legféltettebb kincse az Alföld jellegzetes futómadara, a túzok.

A Tisza, a régió tavai, folyói nemcsak strandolni, úszni hívják a víz szerelmeseit: a bátrabbakat csónakba vagy kajakba ültetik, vadregényes tájak között kanyargó vízi utakon kísérik végig. Minden év júliusától zajlik a Nemzetközi Tisza-túra, ennek magyarországi szakaszán (Tiszabecs–Tokaj–Szolnok–Szeged) az érdeklődők tetszés szerint csatlakozhatnak a túrázókhoz. A Tisza beregi szakaszán futó vízitúrákat (Túr-túra), a Szamos és a Kraszna vizén rendezett útvonalakat is érdemes kipróbálni. Évente egyszer, júniusban rendezik meg Jászberény és Szolnok között a Zagyva túrát, ilyenkor egész családok ülnek kajakba vagy kenuba, hogy a Zagyva folyó szépségeiben gyönyörködhessenek.