Középkori templomok útja

„Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékben" címen született meg az a tematikus útvonal, amely ezzel, a Kárpát-medencében is egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről húsz, míg Szatmár megyéből tíz templom része a középkori templomok útjának (www.temple-tour.eu), ami a Szatmári-síkság sűrűn vízjárta területein sok kis településből álló, aprófalvas településrendszer fejlődött ki a történelem folyamán. A szélsőséges földrajzi viszonyoknak, pusztító árvizeinek, állandó belvizeinek következtében a településstruktúra mellett a helyi közösségek hagyományai, az épített, természeti örökség is konzerválódott és páratlan gazdagságában maradt fent, vált láthatóvá az utókor számára. Ez a vizek által körbezárt vidék megtartotta egyedi arculatát, hangulatát, középkori épített értékeit. A szegénységből és az elszigeteltségből eredően egészen sajátos építészeti szokások alakultak ki, amelyek főleg a templomépítészetben érhetőek nyomon.

A történelmi Szatmár középkori templomainak egyedi hangulatát idézik a kisméretű templomok, a melléjük elhelyezett fa harangtornyok, a díszes kazettás mennyezetek, festett karzatok, a faragott, díszes szószékek.

A templomút magyarországi szakaszán található: Csegöld, Csenger, Csengersima, Fehérgyarmat, Gacsály, Gyügye, Jánkmajtis, Kisszekeres, Kölcse, Nagyar, Nagygéc, Nagyszekeres, Sonkád, Szamosbecs, Szamosújlak, Szamostatárfalva, Tiszakóród, Túristvándi, Túrricse, Vámosoroszi.

A templomút Szatmár megyei állomásai: Ákos, Avasfelsőfalu, Bikszád, Egri, Kaplony, Krasznabéltek, Sárközújlak, Szilágykorond, Tasnád és Vetés.

Mitől tematikus út a középkori templomok útja? Két szempontból tekinthető tematikus útnak, örökségturisztikai és vallásturisztikai szempontból.

A középkori templomok útja, mint örökségturisztikai látványosság: többségében olyan középkori eredetű templomok alkotják, amelyek műemléki védelem alatt állnak, és a történeti Szatmár jellegzetes templomépítészeti hagyományait és karakterét reprezentálják. A látogató behatóan megismerheti ezt a páratlan építészeti és kulturális örökséget, amely egyedülálló a Kárpát-medencében: vallástörténeti mementó, és bejárása spirituális élmény is.