Tiszavirágzás a Tiszazugban

A legmagyarabbnak tartott folyónk teljes hosszában virágzik a Tisza, de mi olyan helyszínt ajánlunk a Tiszakürt-Tiszainoka térségében, ahol évek óta hatalmas mennyiségben jelenik meg a rövid életű rovar. Ráadásul a Tiszazugban szervezett körülmények között biztosítják, hogy mindenki részese lehessen a természet e csodájának.

Tiszazug Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén található, pontosabban a Tisza illetve a Körös alsó folyása által közrezárt szűk, folyók közti területből áll. Itt található a Tiszakürti Arborétum, amely az utóbbi években rendszeresen megszervezi a Tiszavirágzás megtekinthetőség.

Nem kell mást tenni, csak regisztrálni a Tiszavirágzás honlapján. Ezt követően a szervezők küldenek majd (3 nappal a főrajzás előtt) egy tájékoztatást az esemény időpontjáról. Ezt nem lehet előre pontosan megmondani, megjósolni, de az évek alatt szerzett tapasztalat azt mutatja, hogy június 10 és 20 között szokott általában lezajlani e kecses rovar rövid nászrepülése.

Film, ősfa és kalandpark a Tiszakürti Arborétumban

Az Tiszakürti Arborétumot egyébként a Tiszavirágzástól függetlenül is látogatásra ajánljuk.  Bár a gyűjtemény minden évszakra és napra tartogat valami újat, látogatásra legalkalmasabb az arborétumot virágköntösbe öltöztető május és a pompás lombszíneződést hozó október közepe. A főbejáratnál egy nemrég épült látogatóközpont várja a látogatót. Itt válthatunk jegyet, a vetítőteremben megismerkedhetünk meg a park történeti hátterével, filmen csodálhatjuk meg az évszakok váltakozását.A sétautakon barangolva mindenképp keressük fel a  méreteivel, törzsszínével lenyűgöző "hármas platánt"   melyet - a régi grófi szolgálók elbeszélése és a szájhagyomány szerint -, három közel telepített boglárfából fogott össze az idő. A fa szétterpeszkedő tövének körmérete 9 méter, feljebb 6 méteres kerületű s mellmagasságban a már szélesen szétterülő ágak 2,5 méteres kerületükkel külön-külön is egy fának illenének be. Bátrabbaknak érdemes felkeresniük az arborétumban található kalandparkot is, ahol próbálkozhatunk drótköteles lecsúszással, magaslati kötélpályával, de még az íjászat alapfogásaival is megismerkedhetnek.

Minden napra egy fürdő a környéken

A környék fürdőhelyei közül feltétlenül ajánljuk felkeresni a a cserkeszőlői  és a martfűi fürdőket. Előbbi egyedisége Európa első és leghosszabb ponyvacsúszdája, míg a martfűi komplexum 4 méter vízmélységű úszómedencéje remek gyakorlópályája a búvárkodás szerelmeseinek.

Egy kis fejtágító a kérészről és a tiszavirágzásról

A 8-12 centiméter hosszú állatkák hosszú lárvaéletük után kifejlett, ivarérett korukban csak néhány óráig, esetleg napig élnek. Ekkor járják násztáncukat, virágzóvá varázsolva a víz felszínét. Amikor árnyék borul a víz színére, eljön a tiszavirágzás legszebb pillanata; a megtermékenyített nőstények tízezrével a fák magasságáig repülnek felfelé, és közben szórják a megtermékenyített petéket. A párzás után a hímek rövidesen elpusztulnak.

Érdekesség, hogy a tiszavirág az 1900-as évek első harmadában kihalt Nyugat-Európából, és Közép-Európában is jelentősen lecsökkent az állománya. Tömegesen mára csak főleg a Tiszában találkozhatunk vele, holott Skandinávia és a mediterrán területeket kivéve egész Európában közönséges fajnak számított. Egyedszámának ilyen drasztikus lecsökkenésében szerepet játszott a klíma változása, de elsősorban az antropológiai hatások okolhatóak, úgymint a folyószabályozások, mederátalakítások, folyópartok műanyagos partvédelme, folyók szennyezése.