Tavaszi szél gyógyvizet áraszt

A magyarországi termálkutak bő tizede, több mint kétszáz meleg vizű kút gazdagítja az Észak-alföldi régiót. Ezek vize rendkívül kedvező összetételű, nemcsak betegek gyógyítására, de az egészség megőrzésére is alkalmas.

Hazánk minősített meleg gyógyvízzel rendelkező településeinek negyede található a régióban, nem is csoda, hogy itt a gyógyvizekre épülő egészségturizmus mind fontosabbá válik.

Az észak-alföldi csodavíz összetételét tekintve többségében alkáli hidrogénkarbonátos, jódosbrómos, alkáli-kloridos, vastartalmú termálvíz, és e gazdag gyógyvízkészletnek köszönhetően a régióban 9 minősített gyógyfürdő, 27 minősített gyógyvízzel rendelkező termálfürdő szolgálja ki a gyógyulni és egészségre vágyókat, ezek mindegyike igényesen kialakított, folyamatosan fejlődő „nyugalom szigete".

Az Észak-Alföld leghíresebb fürdővárosa Hajdúszoboszló, ahol Európa legnagyobb fürdőlétesítménye található. Az itteni, csaknem húszféle oldott ásványi anyagot tartalmazó csodavíz gyógyhatása igazolt, főként mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrpanaszokat gyógyít, az utóbbi évek kutatásai szerint enyhíti a porckorongsérv, a csontritkulás és az érelmeszesedés tüneteit, de a jelenlegi vizsgálatok alapján feltehetőleg a magas vérnyomásra, a szívbetegségekre, valamint a II. típusú cukorbetegségre is jótékony hatást fejt ki. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben saját reumatológiai szakrendelésen gyógyfürdőkezelések felírása céljából beutaló és várólista nélkül fogadják a betegeket. Európában párját ritkító kapacitással és a gyógyításhoz szükséges magas fokú szakmai tudással rendelkeznek.

 

Debrecen 1960 óta kiemelt gyógyhely. Itt találhatjuk a régió szintén nagy hírű egészségturisztikai centrumát, az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpontot. Európa-szerte egyedülálló klinikai és orvosi háttér teszi teljessé a különféle szolgáltatásokat. Mozgásszervi, bőr- és nőgyógyászati betegségeket egyaránt enyhít a debreceni gyógyvíz, napjainkban pedig mind nagyobb szerepet kap az orvosi turizmus, amelynek során a minőségi orvosi ellátások vonzzák ide a gyógyulni vágyókat. A frissen felújított medencecsarnokban élményzuhanyok, fűtött ülőpadok és pihenőágyak teszik kellemesebbé a fürdőzők pihenését.

Külföldön is jól ismert gyógyhatású jódos hévizéről Cserkeszőlő, a Tiszazug kedvelt üdülőhelye, ahol egykor az ország legmelegebb gyógyforrása fakadt fel: az itt kiépült gyógy- és strandfürdőben az ország első bochniai gyógysót alkalmazó gyógysószobája található. A psoriasis gyógyításának egyik hazai helyszíne, ahol a pikkelysömörös betegek kezelése a természetközelifürdőkúra és a klasszikus bőrgyógyászati terápia elemeinek együttes felhasználásával zajlik.

A Nyíregyháza melletti Sóstógyógyfürdő hazánk legújabb gyógyhelyének termálvize szintén közkedvelt, azonban egy nagyszabású fejlesztés miatt az Aquarius Élményfürdő 2014. február 10.-től előreláthatólag a nyári szezon kezdetéig, az új gyógyászati részleg építése miatt zárva tart. Addig a Hotel Fürdőház és a Júlia Fürdő szolgáltatásainak kipróbálását ajánljuk.

Még több gyógyászat, még több fürdő…