Kisvasúttal a Hortobágyon

Magyarországon egyedülálló módon, a halastavi környezetben, az Öreg-tó vidékén közlekedő Hortobágy-halastavi Kisvasút évente 25-30 ezer utast szállít, áprilistól decemberig. A kisvasút

Kora tavasztól év végéig zakatolhatunk a szikes puszták motorizált kisvasútjával, ahol a feltöltött vagy leeresztett halastavak mindig más-más látványosságot kínálnak az itt honos növényvilág és állatvilág változása miatt.

A Hortobágy kedvencei a madarak. Az elmúlt 40 év során több mint 300 madárfajt regisztráltak a területen, ami európai szinten is kiemelkedő madárélőhellyé teszi a halastavakat. A tóegység nemzetközi szinten is védett, Ramsari terület, mely a Ramsarban, 1971-ben született egyezmény értelmében vonuló vízimadarak, vizes élőhelyek védelmét és megőrzésest szolgálja. Elsősorban gémfélék, ludak, récék lakják a nagykiterjedésű nádasokat, de vonulási időszakban, a leeresztett halastavakban partimadarak tömegei találnak táplálkozó- és pihenőhelyet, köztük több ritkaságnak számító fajjal.

A kisvasút nemcsak a madárvilág megtekintésére ad lehetőséget. A Hortobágyi-halastó zavaró fényektől mentes területén évente több alkalommal is csillagászok vezetik be az égbolt rejtelmeibe az érdeklődőket. A terület egyre több élményt, látnivalót kínál a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően. 2014-ben megépült itt egy játszótér, felépül egy halászati kiállítást is tartalmazó látogatóközpont, madárbarát park nyílik, valamint bővül a kisvasút utasszállító kapacitása is!