Viszlát fáradtság hidegterápiával!

Mínusz 170 Celsius fok? Igen, ez valójában rettenetesen hangzik, de amiről szó van, az nem más, mint a hazánkban még kevésbé ismert hidegterápia, más néven kriotrepáia. A nagyon száraz levegőjű fülkében már első alkalommal búcsút inthetünk a fáradtságnak, és a kánikula ellenszereként használhatjuk.

Több, mint 100 évvel ezelőtt egy német katolikus lelkipásztor, Sebastian Kneipp, a Hahn: "A hideg víz gyógyító erejéről" című könyv hatására, maga kezdte el gyógyítani a TBC-s megbetegedését rövid fürdőkkel a jeges Dunában. Kneipp így saját magán bizonyította be, hogy a spontán gyógyulás hatásának szimulációjával még a legsúlyosabb betegségeket is le lehet győzni. Így aztán kidogozta a hőhatásokkal való gyógyítás és megerősítés rendszerét, mely a modern orvostudomány szerves részévé vált. Mára már több, mint 400 hidegterápia központ működik Nyugat-Európában, amelyek emberek milliói számára teszik lehetővé, hogy a gyógyulást ilyen módon tapasztalják meg.

Hogyan működik Kneip eljárása?

Az eljárás lényege a hagyományos szaunázás ellentettje, ugyanis a szervezetet nagyon rövid időre ( 1-3 percre ) -120 °C és -170 °C közötti hőmérsékletnek teszi ki. A hőmérséklet mintegy 30 másodperc alatt csökken -20 Celsius fokról akár -170 Celsius fokra, majd az elért hőmérséklet a kívánt időtartamig változatlan marad. Egy terápia időtartama 60-180 másodperc. A teljes kúra 10-20 vagy még több alkalomból áll. A nagyon alacsony hőmérsékletértékek ellenére a testünk nem fagy meg, mivel a krioszauna fülkében a levegő rendkívül száraz. Nedves levegőben ez a hőmérséklet kétségtelenül elviselhetetlen lenne az emberi szervezet számára.

Hogyan gyógyít a hidegterápia?

A szokatlanul alacsony hőmérsékleten egész sor biokémiai folyamat megy végbe a szervezetünkben, amelyek következtében az alany hormonális és biokémiai változásokon esik át, ezáltal jelentős mértékben növekszik az analgézia (más szóval fájdalomcsillapítás) iránti fogékonysága és ugyanakkor erőteljes pszichés serkentő hatás is kialakul. Egyetlen kezelés után megszűnhet a fáradságérzés, a fáradt és túlterhelt izmok ellazulnak és fokozódik a bőr és a nyálkahártyák, valamint a belső szervek vérkeringése. Ezen kívül megfigyelhető az ödémák csökkenése is, a páciens gyulladáscsökkentő hormonjainak fokozott termelődése következtében. A kezelés alatt az immunrendszer stimulációja történik, amely, ezáltal felülvizsgálja az emberi szervezetet, stabilizálja a hormonháztartást, az anyagcserét, és növeli az endorfintermelést, amely egy bizonyos ideig fennmaradó jó közérzetet hoz létre. 

Hol lehet a hidegterápiát avagy a krioszaunát kipróbálni kipróbálni?

A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ legújabb egészségügyi szolgáltatása a krioszauna, amely igen nagy népszerűségnek örvend az átadása óta. Különösen a forró nyári napokon…