Debrecenbe kéne menni

… ha nem is pulykakakasért, de a város sokszínű kínálatáért feltétlenül. A nemzetközi színvonalú kiállítások, a történelmi látnivalók, az új attrakciók csupán néhány érv – a helyszínen rögtön kiderül, hogy két nap helyett két hétre kellett volna tervezni.

Igaz, egy hosszú hétvégébe is sok minden belefér, még a valódi kultúrafalóknak is, de azért nem árt előre megterveznünk napunkat. Nekem könnyű dolgom volt, hiszen a helyi Tourinform-iroda készségesen „súgott", hogy mik az aktuális és kihagyhatatlan kínálatok.

Alföldi táj és ethno-trezor

Mivel a MODEM-ben még sosem jártam, évek óta tartó kíváncsiságom egyből oda vezetett. A kortárs művészeti központ impozáns tereiben szeptember végéig látható Alföld kiállítás lenyűgöző festményei – kétszáz év magyar művészetének legjava – kalandozásra invitálnak a magával ragadó, titokzatos tájba, de úgy is láttatják a pusztát, mint küzdelmes sorsok színterét. Mintha folytatása lenne az alföldi kiállításnak a szomszédos Déri Múzeum legújabb tárlata, az Ethno-trezor, ami Déri György népművészeti gyűjteményének kincseit sorakoztatja föl meghökkentően modern, élményt nyújtó rendezésben. A régi bútorok, kerámiák, textíliák és népviseleti darabok közt járva – jeles divattervezők alkotásain keresztül – azt is megízlelhetjük, hogy a magyar népművészet, a népi motívumok hogyan jelennek meg a mai divatban.

Ikonikus helyszínek

A nagy múltú cívisváros legendás, ikonikus látnivalói – a megújult Református Kollégium, a nyártól kibővült látogatótérrel és interaktív kiállítással megnyíló Nagytemplom, a patinás Aranybika Szálló, a mesélő Csonka-torony vagy a Szabó Magda családregényéből jól ismert Lábasház – mellett feltűnnek új ikonok, az egyik szó szerint ezt a nevet is viseli, s az ország legjobb éttermei közt tartják számon. Kistermelők áruinak felhasználásával készült ínycsiklandozó ételei közt megtaláljuk a vidék hagyományos ízeit újragondolt fogásokkal.

Bulizóknak

A fiatalok legkedveltebb találkozóhelyét, a Roncsbárt sem hagyhattam ki az esti programomból. Igazi retró hely, ahol a plafonról cintányérok lógnak, a pult fölött ruhák „száradnak", s a virágkarneválról kiszuperált nagy bábuk szolgálnak melankolikus díszletül. Nekem kicsit sok ez a vibrálás, de a húszas, harmincas korosztálynak nagyon bejön: két sör és egy Roncsburger után pedig kezdődhet a koncert. Apropó koncert, a Modem egyik legizgalmasabb közösségi terében, a belső udvaron hangulatos esti koncerteket hallgathatunk a nyári hétvégéken. Én is elcsíptem egyet, ami nagyon tetszett, mint ahogy a helyiek kedvelt sétálóutcácskája, kiülős tere is, a kávézókkal, galériákkal, szökőkúttal tarkított Hal köz.

Irány a Nagyerdő!

Stresszoldásra vagy családi kirándulásra ki sem lehetne jobbat találni a nagyerdei kínálatnál: a csobbanást az Aquaticumban, a szurkolást a vadonatúj Nagyerdei Stadionban, a hatalmas sétákat a

Parkerdőben mind kipróbálhatjuk, sőt a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpadot is hamarosan birtokba vehetjük, hiszen a június közepén induló nyári színházi esték helyszíne lesz.

TIPP

A Déri Múzeumban Munkácsy Krisztus-trilógiájának megtekintése komolyzenei aláfestéssel és hangulat megvilágítással az egyik legmaradandóbb kulturális élmény.

Gyerekekkel Debrecenbe

Élményekkel és kedvezményekkel teli családi akció várja a gyermekekkel érkezőket június 15. – július 6. között. Nem kell mást tenni, csupán legalább két éjszakát foglalni az akcióban részt vevő szálláshelyeken, s a 14 év alatti, a szülőkkel egy szobában lakó gyermek szállása ingyenes.

Az akció keretében további kedvezményeket nyújtanak helyi múzeumok, éttermek és programszolgáltatók.

Júniusi fesztiválok

Május 31.– június 1.:  Debreceni Pulykanapok

Június 7.:  XVI. Csapókerti Pünkösdi Királyválasztás

Június 12–16.: 85. Ünnepi Könyvhét

Június 17-től.:_  Debreceni Nyári Színházi Esték

Június 21.: Múzeumok Éjszakája

Június 21.: XV. Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál