Az Alföldi Legendárium

Szinte mindegyik településünkhöz kötődik legenda, monda vagy érdekes történet, amely szájról szájra terjedve maradt ránk. Az Alföldi Legendárium az ősi magyar mondák és legendák gyűjteményét foglalja magába, ami gyakran olyan szellemi kulturális örökséget vonultat fel, melyek napjainkra szinte már teljesen feledésbe merültek. Az Alföldi Legendárium a Székelyföldi Legendárium folytatásaként hozták létre, az Alföld nagytáj szellemi kulturális örökségeinek felkutatása, megőrzése és átörökítése a jövő nemzedéke számára céljából.
Az Alföldet Legendás Helyszínekre osztották, mely helyszínek egyenként mintegy 30 km átmérőjű körben teljesednek ki, s minden Legendás Helyszín tartalmaz minimum egy ősi mondát vagy legendát. Az adott területek nem csupán legendákat tartalmaznak, hanem mindegyik sajátos népi- és gazdasági hagyományokra épülő termelői, illetve szolgáltatói kört foglal magában.
 
 
Legendás Túracsomagok között is lehet válogatni, melyek a Legendás Helyszínek Legendás Termékeit és Legendás Szolgáltatásait tartalmazzák. A tervezett 50 db túracsomag közül - melyek például lovas programot, vezetett séta- és vízitúrát, horgász és vadászkalandokat, kastélyok és várak bemutatását, színi előadást tartalmaznak - az első nyolcat az idei Utazás Kiállításon mutatják be február 27. és március 2. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, az Észak-alföldi régió standján.
 
A „4 nap a Hét Csillagban…" legendás túracsomag keretében megtekinthetjük többek között a beregdaróci Református Templomot, a híres szatmárcsekei Csónakfejfás temetőt, a nagyari Luby kastélyt is, sziesztázhatunk a Hét Csillag fürdőházában, tájjellegű vacsorát kaphatunk a beregdaróci asszonyok sparheltjáról, de megismerhetjük Nagyar leghíresebb mondáját, „A pórul járt tatár" történetét is, és megízlelhetjük a legendás pálinkákat is. Sőt még játszhatunk is, természetesen Legendás társasjátékkal.
 
A Legendás Túracsomagok elérhetők a Legendás Helyszínek szálláshely szolgáltatóinál elhelyezett információs terminálokon, valamint a Pocket Guide® GPS túra-navigációs alkalmazás keretében, amely egyaránt telepíthető Android és iOS operációs rendszerű okostelefonokon is. Az alkalmazás személyes idegenvezetőként mutatja be a Legendás Túracsomagok tartalmát a Legendaturizmus jegyében.
 
A Legendás helyszínekről, csomagokról, mondákról, termékekről  mindent megtudhatunk az Alföldi Legendárium weboldalán.